Kabinet chce omezit platby v hotovosti

Placení velkých finančních částek nad 500 tisíc korun v hotovosti, tedy přímo v bankovkách, nejspíš bude od května příštího roku patřit už minulosti. Příslušný návrh zákona, který právě tento limit pro platby v hotovosti stanoví, totiž schválila vláda. Ministři si od toho slibují především omezení korupce, praní špinavých peněz i daňových úniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Limit 500 tisíc se má vztahovat nejen na platby v hotovosti v korunách, ale i v cizí měně. "Je to návrh, který je běžný v zemích Evropské unie, například ve Francii, Itálii a v Belgii," vysvětluje mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Zákazníkům ani firmám to život příliš nezkomplikuje, i když občas ano, říká předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. "Třeba někdo potřebuje zaplatit auto, a to už je třeba u Octavie 600 tisíc a více. A samozřejmě převod peněz dneska trvá čtyři dny."

To, že si stát od omezení plateb v hotovosti slibuje pokles korupce, je příliš naivní představa, namítají někteří ekonomové. "Kdo chce zkorumpovat a bude chtít zkorumpovat, tak si vybere 2x po 300 tisících, nebo 3x po 400 tisících a vůbec nic se nemění," prohlašuje třeba analytik Miroslav Ševčík.

Návrh zákona musí ještě odsouhlasit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme