Kaddáfího režim prý nebude ničit ropné vrty. Nafta přesto podraží

Vidina občanské války v Libyi zneklidňuje evropské odběratele ropy a spotřebitele pohonných hmot. Právě pro ně a světové trhy měl dnes vzkaz jeden ze synů plukovníka Kaddáfího. Jeho vláda se prý nikdy neuchýlí k likvidaci libyjského ropného bohatství. Krize v Libyi se nicméně na cenách ropy už projevuje. Analytici očekávají, že v Česku během příštího týdne stoupne cena nafty a benzinu až o sedmdesát haléřů za litr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto)

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Kaddáfí junior se svou zprávou snažil vyvrátit spekulace, podle nichž by libyjský režim mohl zničit ropovody a další infrastrukturu.„Je to dobrá zpráva, která pomůže aspoň částečně uklidnit nervózní investory. Libye vlastní největší ropné rezervy v severní Africe. Pokud by došlo k trvalejšímu poškození ropných zařízení, tak by byla tamní produkce vyřazena na delší dobu, což by cenu ropy podporovalo,“ řekl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák v odpoledních Ozvěnách dne.

Pokud ale podle něj k tomuto scénáři nedojde, bude to jedině dobrá zpráva. „Když se podíváme na dnešní obchodování na trzích s ropou, tak zjistíme, že je situace oproti předchozím dnům mnohem klidnější. Cena ropy přestala výrazně posilovat a v průběhu dnešního dne spíše stagnuje,“ upřesnil Čermák.

Vliv dění v Libyi na trh s ropou je nicméně podle něj stále velký. „Rozhodně větší než Egypt. Libye je zhruba osmým největším producentem v rámci kartelu OPEC. Těží zhruba 1,6 milionu barelů ropy denně. Podle Barclays Capital je aktuálně mimo provoz zhruba milion barelů denně,“ přiblížil analytik společnosti Colosseum.

Zdražení až o 70 haléřů

Investory ale znervózňuje i další věc. A to hrozba toho, že by se nepokoje mohly rozšířit do zemí dalších producentů, v nejhorším případě do Saudské Arábie. Právě Saudská Arábie ale tento týden ujistila, že jakýkoli výpadek produkce nahradí ze svých zdrojů.

„Saudská Arábie má odstavené dostatečně velké kapacity na to, aby byla schopná nahradit celý případný výpadek produkce z Libye. Otázkou ale je, zda nezůstane jen u slov a hlavně to, kdy opravdu reálně zvýší produkci. Pokud by to udělala dostatečně rychle, mohlo by to uklidnit investory. Ropa by opravdu mohla přestat posilovat,“ řekl Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum v pořadu Stalo se dnes.

Na ceny pohonných hmot v České republice měla situace v Libyi v minulém týdnu jen omezený vliv. Aktuální situace na trzích s ropou se na českých čerpacích stanicích projevuje až s tradičním zpožděním. „Hlavní dopad lze očekávat v průběhu následujících dnů, respektive v průběhu příštího týdne, kdy čekáme, že se ceny benzinu i nafty zvýší v průměru o šedesát až sedmdesát haléřů za litr,“ dodal analytik.

Ceny ropy ale budou podle Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum navíc i nadále stoupat. „Pokud by došlo k náhlému uklidnění situace a všechno bylo tak jak dřív, což se ale nedomníváme, tak by ceny mohly i spadnout. Naše prognóza ale spíš předpokládá další růst. Nikoli ale takového rozsahu, že by ceny za dva dny vzrostla o deset dolarů,“ upozornil Pírko.

Jan Richter, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme