Kalousek a Kuba chystají tvrdá opatření proti podvodům s pohonnými hmotami

Velkoobchodníci s pohonnými hmotami budou muset skládat státu kauci ve výši 20 milionů korun, zpřísní se podmínky jejich registrace. A budou muset získat koncesi. To je jen několik změn z balíku opatření, na kterém se dohodlo ministerstvo průmyslu a obchodu s ministerstvem financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Velkoobchodníci budou muset prokázat, že nemají dluhy ani záznam v rejstříku trestů, a složit kauci. Toto opatření se netýká jednotlivých provozovatelů malých čerpacích stanic.

„Obchodník bude nucen složit kauci. My budeme navrhovat, aby kauce byla ve výši 20 milionů korun, aby byla definovaná beztrestnost a bezdlužnost zodpovědných osob, a to i tak, aby se postavy, které se promítaly jako zastupující osoby nějakých eseróček, nemohly převádět do dalších nově vznikajících, pokud budou zatíženi nějakou trestnou činností nebo dlužností,“ potvrdil ministr Martin Kuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mělo vypadat zpřísnění podmínek obchodu s pohonnými hmotami, shruje redaktorka Českého rozhlasu Jitka Hanžlová

Miroslav Kalousek tvrdí, že způsoby podvodníků jsou stále vychytralejší. Dále pak vysvětlil, že cílem je zamezení daňovým únikům, které nejsou zanedbatelné:

„Říkáme, že to odhadujeme na trhu s pohonnými hmotami pět až osm miliard korun ročně. Toto je opatření, které by mělo vedle těch mnoha dalších přispět k minimalizaci této částky.“

Jan Duspěva, obchodní ředitel firmy ČEPRO, vysvětlil, že pro obchodníky by kauce neměla být problém, zatímco pro podvodníky ano.

„On na to nemá, protože v podstatě všechny mechanismy krácení daně jsou velmi složité řady, kde jsou kusy až desítky bílých koní, které střídají dnes již v řádu týdnů. To znamená: představme si, že máte pět bílých koní a každý z nich složí státu 20 milionů,“ vysvětluje Jan Duspěva.

Oba ministři zdůraznili, že cílem je vyhnat z trhu právě ony bílé koně. Prý je u nás 1500 registrovaných obchodníků s pohonnými hmotami, což je mnohem více než v jiných zemích. A ministr Kuba odhaduje, že nejméně 500 z nich je nepoctivých.

Tisková konference k trhu s pohonnými hmotami | Foto: Jitka Hanžlová

Změny půjdou ve třech krocích. Nejrychlejší by měly být nové licence pro obchodníky s pohonnými hmotami, které by mohly začít platit už od začátku příštího roku. Pokud pak někdo podmínky licence poruší, bude zároveň fungovat možnost rychlého výmazu z registru. V tom případě by také kauce definitivně propadla státu.

V dalších krocích by měla přijít evidence prodejců, skladů, distributorů a čerpacích stanic. A jako poslední krok bude novela živnostenského zákona. Pak by mohl obchodovat s pohonnými hmotami jen koncesovaný živnostník, který bude muset mít příslušné vzdělání, praxi a bude dodržovat spolehlivost podnikatele.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme