Kalousek: Bankrot Řecka krizi neřeší, problémem zůstávají banky

Po týdnech dohadů a nejistoty dospěli představitelé zemí eurozóny, bank i měnového fondu k dohodě, jak utlumit dluhovou krizi Unie. Postup řízeného bankrotu Řecka však vyvolává i rozpaky a pochybnosti, zda budou mít dohodnuté kroky žádaný efekt. Na možná úskalí poukazuje i český ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku. | Zdroj: ČTK

Prohlásil jste, že uzavřená dohoda nepředstavuje zásadní východisko z krize. Proč?

Nechci tu dohodu zlehčovat, určitě je dobře, že padla dohoda o tom, jak velká část řeckého dluhu bude odepsána. Je dobře, že se sedmadvacítka dokázala shodnout i na poměrně masivním navýšení záchranného fondu eurozóny. Ale aktuálním problémem, který spočívá v rekapitalizaci či dokapitalizaci celé řady bank v západní i jižní Evropě, budou částky přesahující 100 miliard, možná i 200 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na úskalí dohody eurozóny upozornil v Ozvěnách dne ministr financí Miroslav Kalousek

To může znamenat poměrně zásadní problém pro banky, které ten kapitál budou potřebovat, popřípadě pro národní vlády, které by jim s tou kapitalizací mohly pomoci. V nejbližší době bude muset padnout také jasné řešení, jak pro tyto banky sehnat a jak jim zajistit přístup k velmi kvalitnímu kapitálu. Bez tohoto rozhodnutí se nemohou trhy definitivně uklidnit.

Domníváte se, že evropští státníci a představitelé eurozóny toto všechno ještě důkladně nezvážili?

Oni to samozřejmě ví, já neříkám vůbec nic nového. Včerejší summit to sice posunul o zásadní kus dopředu, ale definitivní řešení skutečně spočívá v řešení rekapitalizace bank. Jsem přesvědčen, že to bude zásadní otázkou i pro listopadovou radu ministrů financí a summit.

Jen jsem upozornil na to, že toto jako definitivní řešení nemůže stačit. Nemáme tu jen problém řeckých dluhů a obavy z nákazy na italské a španělské dluhopisy, ale máme i zásadní problém v bankovní sféře, kde bude muset padnout jasné řešení, jinak nám hrozí poměrně závažná finanční krize.

Co podle Vás hrozí eurozóně i celé EU?

Českému bankovnímu sektoru nehrozí nic – je ve velmi dobré kondici, je kvalitně regulován, jeho kapitálová přiměřenost je mnohem vyšší než požadovaná. Pokud dojde v západní Evropě k vleklé finanční krizi, tak ta se logicky překlopí do krize poptávky – pokud banky nepůjčují, tak se nepodniká – a následně i do krize hospodářské. Ta by nás coby exportní ekonomiku postihla velmi zásadně. Ta nervozita už je cítit, už teď klesá úvěrová angažovanost a s ní chladne ekonomika v Evropě a tedy i u nás.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme