Kalousek by chtěl zvýšit daň z nemovitosti podle ceny pozemku

Podle ministra financí Miroslava Kalouska by měla od roku 2014 vzrůst daň z nemovitosti. Lidovým novinám ministr řekl, že výše daně by se určovala podle ceny pozemku. V atraktivních, dražších čtvrtích by tak mohla být daň z nemovitosti vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na zasedání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Také prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář si myslí, že daň z nemovitosti je v České republice nízká, zejména v porovnání s vyspělými evropskými státy.

Přijde mu také velmi logické, aby byla výše daně určována podle atraktivity lokality, ve které se dům či byt nalézá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář mluvil o dani z nemovitosti

„Jde o to, aby příjem, který obec vybere, skutečně zůstal příjmem obce a stát ji o to nekrátil dotace,“ dodává s tím, že cílem je, aby obec mohla daň zpětně použít na zkvalitnění prostředí.

Daň z nemovitosti lze podle Nekováře vybírat velmi snadno, stanovení její výše přesto nelze vždy označit za nekomplikované:

„Poslední problém, který teď v Parlamentu přijali, je otázka zdaňování zpevněných ploch. Nám dodneška není jasné, jak to zákonodárce myslel, a marně čekáme na metodiku.“

Návrh na změnu výpočtu daně z nemovitosti by se měl podle Kalouska projednávat spolu s novelou zákona o rozpočtovém určení daní.

Jaroslav Beránek, Kristina Winklerová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme