Kalousek chce, aby se stavební spoření mohlo používat jen na bydlení

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá v oblasti stavebního spoření další změny. Plánuje, že by se příspěvek státu ze dvou tisíc ještě snížil a navíc se spoření účelově vázalo jen na bydlení. Příslušnou novelu zákona chce představit do měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) | Zdroj: ČTK

„Již při koaličních jednáních jsem navrhoval koaličním partnerům, abychom státní podporu tohoto produktu zrušili. Koaliční partneři byli jiného názoru a myslím si, že na tomto jiném názoru setrvávají, takže se nedomnívám, že budu moci navrhnout zrušení,“ řekl Kalousek.

Zcela jistě podle svých slov ale navrhne výrazné účelové omezení stavebního spoření. „A zdá se, že koaliční partneři jsou připraveni diskutovat ještě o dalším snížení nad dva tisíce korun,“ poznamenal Kalousek.

S tím ale nesouhlasí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka: „Návrhy ministra Kalouska dokládají, že pokračuje ve svém cíli zničit fungující systém stavebního spoření. Oba dva tyto návrhy povedou k destabilizaci a zmenšení, opouzdření a postupnému zániku systému stavebního spoření tak, jak ho u nás známe.“

Ministerstvo financí mezitím ale doplatí do června státní příspěvek na stavební spoření. Reaguje tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který padesátiprocentní zdanění příspěvku za loňský rok zrušil. Pro letošek už ale bude platit snížená podpora právě dva tisíce korun.

Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme