Kalousek chce na příští tři roky zmrazit platy státních zaměstnanců a sociální dávky

Platy státních zaměstnanců, sociální dávky a dotace do zdravotnictví v příštích třech letech zřejmě neporostou. Zmrazit je chce ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Česká televize to zjistila z prvního návrhu rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.6.2012, Miroslav Kalousek

Poslanecká sněmovna 12.6.2012, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Podle Kalouska není na zvyšování platů a sociálních dávek vhodná doba. „Neroste-li ekonomika, nebohatneme, nemůžeme si ani zvyšovat platy a dávky,“ vysvětlil.

Úsporné plány podporuje celá koalice. Naopak opozice a odboráři jsou jednoznačně proti. Místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová považuje zmrazení platů státních zaměstnanců za nehorázné.

„Obzvláště když vidíte souvislost s ostatními reformami, které těm zaměstnancům budou vytahovat čím dál víc finančních prostředků z jejich peněženek,“ uvedla.

„Tohle všechno jsou velmi negativní signály, které lidem říkají – neutrácejte, budete mít méně peněz, musíte šetřit, ta ekonomika se zpomaluje,“ komentoval návrh předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Viktorie Hošková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme