Kalousek chce prosadit pevný termín přijetí eura v roce 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek bude na srpnovém jednání vlády o strategii přijetí eura prosazovat, aby kabinet stanovil pevný termín přijetí společné měny na 1. leden 2012. Ministr to uvedl na Žofínském finančním fóru s tím, že budou rozhodovat hlavně politické důvody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

"Vstup do eurozóny je politické rozhodnutí a politický projekt a ty mají mít své pevně stanovené termíny. Ten termín tam prostě být má," uvedl Kalousek.

Navíc podle ministra povede pevně stanovený termín k fiskální disciplíně, tedy rozumnému hospodaření státu. Včasnému přijetí eura totiž může zabránit právě schodek veřejných financí.

Podle národního koordinátora pro zavedení eura Oldřicha Dědka je proto nutné státní finance reformovat. "Přijetí eura je závislé na plnění maastrichtských kritérií a prakticky jediným kritériem, s kterým má Česká republika v současné době problémy, je fiskální kritérium. Jedině za předpokladu reformy veřejných financí je možné toto kritérium splnit," řekl Dědek.

Vláda projedná reformu na svém zasedání 16. května. Cílem je zpomalit rostoucí zadlužování státu a snížení růstu mandatorních, hlavně sociálních, výdajů. Kabinet také navrhuje řadu opatření v daňové oblasti, například zavedení jednotné sazby daně ve výši 15 procent, snižování daní podnikům nebo zvýšení některých základních slev na dani.

Česká republika původně plánovala, že přijme euro v roce 2010. Kvůli veřejným financím ale tento plán opustila a ministerstvo financí považovalo za reálný rok 2012. Tento termín také analytici považují za dobrou volbu.

Martin Hromádka, Anna Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme