Kalousek chystá další škrty kvůli zpomalení ekonomiky

Ministr financí Miroslav Kalousek chystá další škrty v rozpočtu kvůli očekávanému zpomalení ekonomiky. Řekl to na dnešní konferenci Národní ekonomické rady. Nová ekonomická prognóza ministerstva financí, kterou resort zveřejní v pondělí, už počítá s mnohem horším vývojem ekonomiky. To se podle Kalouska odrazí i v hospodaření státu a vláda tak na jaře bude muset jít do sněmovny s novelou zákona o státním rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku. | Zdroj: ČTK

„A zcela jistě nejenom s novelou zákona o státním rozpočtu. Budeme muset jít i s celou řadou rozpočtových opatření, zdaleka nejenom exekutivních, ale i legislativních, na rozpočtové legislativě na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Z toho důvodu jsem požádal skupinu Národní ekonomické rady vlády, abychom společně pracovali na několika scénářích, včetně toho katastrofického, abychom mohli k politické diskusi nabídnout ta nejefektivnější,“ řekl Miroslav Kalousek.

Soubor rozpočtových škrtů předloží vláda parlamentu nejspíš na jaře. Resort financí v pondělí zveřejní novou ekonomickou prognózu, která počítá s podstatně horším vývojem českého hospodářství.

„Ve všech makroekonomických ukazatelích bude výrazně horší než prognóza poslední. Dnes nikdo z nás nedokáže říct skutečný model vývoje ekonomiky. Pokládám za téměř jisté, že vláda bude muset v únoru, v březnu příštího roku jít do Poslanecké sněmovny s novelou zákona o státním rozpočtu,“ uvedl ministr financí.

Letošní deficit rozpočtu bude ale podle něj určitě pod čtyřmi procenty HDP.

„Očekáváme propad příjmů zhruba o 20 miliard korun díky zhoršené situaci, zhruba 15 miliard na daňových příjmech, zhruba pět miliard pojistném. Nicméně jsme schopni tyto výpadky na příjmech kompenzovat na výdajové straně. Co se týče národních zdrojů, zcela jistě dodržíme deficit 135 miliard,“ řekl Miroslav Kalousek.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme