Kalousek: Dluhy eurozóny mohou způsobit další hospodářskou krizi

Současná dluhová krize v Evropě se může překlopit v krizi finanční a hospodářskou, která by už měla dopad i na českou ekonomiku. Na Žofínském fóru v Praze před tím ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek na briefingu v Poslanecké sněmovně

Ministr financí Miroslav Kalousek na briefingu v Poslanecké sněmovně | Zdroj: ČTK

„Opět si troufnu říct, že České republice finanční krize nehrozí, ale bude-li krize v Evropě a výrazně se omezí nebo zastaví ‚krevní oběh‘, tak se to překlopí v hospodářskou krizi. My jako proexportně orientovaná ekonomika ty dopady snadno a rychle pocítíme, ať už v hospodářském růstu, zaměstnanosti či odbytu,“ uvedl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek varoval před další krizí, pokud státy eurozóny nevyřeší své problémy s dluhy

Nákaza z eurozóny

Případná krize by podle ministra dopadla na Evropu mnohem silněji, než ta před třemi lety zahájená pádem americké banky Lehman Brothers. Centrum „nákazy“ by tentokrát bylo přímo v eurozóně.

„Buď eurozóna najde radikální řešení, nebo dojde k systémovému selhání,“ míní Kalousek. Nikdo však nyní není schopný předpovědět, kdy krize začne a jak bude rozsáhlá.

Pokud by ekonomika prudce zpomalila, vláda se podle Kalouska může pouze snažit snižovat rozpočtové deficity k nule a hlídat, aby reálné příjmy obyvatelstva nepřevýšily růst produktivity práce.

„I kdyby všechny reformy startovaly již dnes a byly dokonalé, nedopadnou do rozpočtu pozitivně dříve než za tři čtyři roky,“ dodal ministr financí, který by si přál další zvýšení jednotné DPH až na 19 procent a zrušení dalších výjimek.

Ekonomika poroste pomaleji

Česká ekonomika by podle odhadů ministerstva financí měla příští rok růst o 2,5 procenta, nezaměstnanost by mohla klesnout na osm procent. Premiér Petr Nečas však už připustil, že růst bude zřejmě mnohem nižší, zhruba 1,5 procenta.

Ministr Kalousek nedávno uvedl, že pokud by česká ekonomika kvůli nástupu další krize výrazně zpomalila, musel by hledat další výrazné úspory ve státních výdajích.

Jaroslav Skalický, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme