Kalousek doporučí nepřijmout nejlevnější nabídku v ekotendru

Ministr financí Miroslav Kalousek nedoporučí vládě přijmout nejlevnější nabídku v ekotendru. Konečné rozhodnutí je na vládě. Proti zakázce na odstranění starých ekologických škod se už dříve vylovil premiér Petr Nečas i koaliční Věci veřejné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Nejlevnější nabídku v tendru podala firma Marius Pedersen Engineering, a to 56 miliard 800 milionů korun. Další zájemce Geosan Group podal nabídku ve výši 57,8 miliardy a Environmental Services ze skupiny J&T ve výši 65,5 miliardy korun.

Ekotendr dlouhodobě kritizuje Transparency International, které se nelíbí údajný silný korupční potenciál zakázky.

Zakázka se týká více než 500 lokalit po celé republice. Jde například o areál Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále o Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Igor Maňour, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme