Kalousek: Nový zákon o dani z příjmů by měl platit už od roku 2012

Nový návrh zákona o dani z příjmů by vláda mohla schvalovat už příští rok. Takové je přání ministra financí Miroslava Kalouska. Chce, aby platil od 1. 1. 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Zdroj: ČTK

V České televizi Kalousek uvedl, že zákon by měl být daleko jednodušší. Počítá v něm se sjednocením výpočtu základu pro všechny přímé odvody. Ze zákona by také měla zmizet většina výjimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek o výjimkách z daně z příjmu

„Já se domnívám, že mne každý zná do té míry, že se budu snažit zbavit se drtivé většiny všech výjimek, které považuji za nesystémové. Některé výjimky v zákoně existovat musí, aby ta daň byla spravovatelná. Například musíte být osvobozen od daně za vlastní pěstitelskou činnost – do nějaké výše,“ upozornil Kalousek.

Ministr se bude snažit prosadit, aby zákon začal platit od 1. ledna 2012. Pokud by se diskuse o jeho podobě protáhla, tak si dovede představit, že účinnost zákona bude odložena na jaro 2013.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kalousek ke stav. spoření.mp3

Stavební spoření by podle Kalouska mohly v budoucnu nabízet všechny finanční instituce. Dosud tak mohou činit jen stavební spořitelny. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že by byl rád, kdyby se taková změna schválila už v příštím roce:

„Stavební spořitelny mají svým způsobem exkluzivitu, mají jiný způsob regulace a to není úplně nejlepší. Já jsem přesvědčen, že neexistuje racionální důvod, aby tento produkt nemohly nabízet všechny finanční instituce. Určitě to nabídnu a navrhnu.“

Milan Kopp, Silvie Třeslínová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme