Kalousek: Pokud neuděláme reformy, za pět let budeme křičet jako Řekové

Ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval protivládní demonstraci, kterou na sobotu svolávají odboráři. Na Žofínském fóru zopakoval, že stát musí šetřit a všem se musí alespoň trochu snížit reálný příjem, aby se Česko za několik let nedostalo do podobné situace, v jaké je nyní Řecko, Itálie nebo Španělsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek na Žofínském fóru vysvětloval důvody pro úsporná opatření

Miroslav Kalousek na Žofínském fóru vysvětloval důvody pro úsporná opatření | Zdroj: ČTK

„Tam všude se bude demonstrovat proti skutečně už velmi drastickým opatřením, kdy prostě už není čas. A tím, že není čas, tak řada lidí opravdu vypadne ze systému veřejné podpory a dostane se do bezvýchodné situace. A proti tomu se tam veřejnost logicky bouří,“ říká ministr financí.

„U nás se v sobotu bude demonstrovat za to, abychom toto neprovedli a mohli jsme za čtyři až pět let demonstrovat za totéž, za co se demonstruje v Řecku,“ varuje Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úsporná opatření vlády okomentovali na Rádiu Česko ministr financí Miroslav Kalousek a jeho stínový protějšek z ČSSD Jan Mládek

Vláda minulý týden představila řadu dalších daňových opatření, které mají přispět k vyrovnanějším rozpočtům. Pro řadu ekonomů však byly změny překvapivé. Kalousek však na Žofínském fóru odmítl, že by vláda přišla s novými úspornými opatřeními bez varování.

„Vzhledem k tomu, že ani v dalších letech nemůžeme počítat s žádným nárůstem – ekonomika poroste velmi málo, tedy spíše bude stagnovat a poroste-li, poroste o 1 až 1,5 procenta – nemůžeme počítat s těmi časy, na které jsme byli léta zvyklí, čtyř, pěti, šestiprocentních meziročních přírůstků,“ předpokládá ministr.

„Vlády předcházející v těch dobrých dobách radši přírůstky rozdávaly, protože je to tak krásné rozdávat a nikomu nic nesbírat, a nekonsolidovaly. Tak teď musíme konsolidovat v dobách špatných, protože nám nic jiného nezbývá,“ vysvětluje Kalousek.

Podle něj také skončila jedna velká éra: „Celá Evropa teď musí řešit dva základní problémy – jak zkonsolidovat své veřejné rozpočty, což ve svém důsledku má jedinou brutální větu, která je pro politika sebevražedná, ale je-li odpovědný, musí ji říct: musíme si všichni trochu snížit své reálné příjmy, protože byly přefukovány. A druhá výzva je ještě složitější – jak zůstat konkurenceschopní v konkurenci s Asií a Latinskou Amerikou.“

Miroslav Kalousek míní, že se bude muset změnit vnímání v celé společnosti. Také trhy už vnímají jinak zadlužení vlád a Česko, které nepodporuje růst na dluh, tak podle něj má zatím vynikající pozici na dluhovém trhu.

„Ti, kteří říkají – v zájmu růstu napumpujte do ekonomiky nějaké peníze a na růstu dostanete příjmy zpátky – nechtějí slyšet, že v okamžiku, kdy do toho napumpujeme peníze na dluh, žádné jiné nemáme, tak tím porušíme kreditibilitu. S touto kreditibilitou vyrostou rizikové přirážky našich dluhopisů a jedno procento se pohybuje kolem sedmi miliard,“ popisuje ministr a uvádí příklad:

„Jestliže můj polský kolega dnes prodává za 5,5, já prodávám za 3,5, tak kdybych byl v jeho situaci, jenom na dluhové službě bychom ročně museli vydat o 14 miliard víc. Na tom růstu bychom třikrát prodělali. Nemá to žádný smysl, pumpovat růst penězi na dluh,“ varuje ministr financí.

Podpořte růst, žádá opozice

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek však Kalouskovi oponuje: „Problém s ministrem Kalouskem a vůbec celou vládou je, že zoufale nechápe důležitost domácí poptávky a bezohledně ji destruuje. Nechápe, že když škrtne 10 miliard důchodcům, tak to nebude jenom znamenat, že státní rozpočet ušetří 10 miliard, ale bude to taky znamenat, že se sníží domácí poptávka o šest až sedm miliard a také klesne daňový výnos, který z toho stát má.“

Mládek uznává, že je třeba konsolidovat veřejné finance, vláda však podle něj zanedbává snahu o hospodářský růst. „Bez hospodářského růstu je problém jen velmi obtížně řešitelný,“ míní. Podle něj vláda lpí na snaze dodržet maastrichtská kritéria více, než je nutné. Povolenému tříprocentnímu limitu pro deficit HDP se loni Česko těsně přiblížilo.

Jan Mládek | Foto: Alžběta Švarcová

„Když je nižší poptávka, o to více se vláda musí snažit, aby poptávka byla generována jinými způsoby. Například přilákat přímé zahraniční investice, zkusit PPP projekty, protože když vypadne domácí poptávka například u důchodců, je třeba poptávku zajistit nějak jinak. Vláda si myslí, že každá koruna vydaná na tuto poptávku přinese jenom 25 haléřů domácí poptávky, ale ono je to ve skutečnosti skoro naopak,“ tvrdí stínový ministr financí.

Václav Pešička, Martina Mašková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme