Kalousek představí nový rozpočet. Ve vědě, dopravě a školství se škrtat nemá

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 už má novou verzi státního rozpočtu pro příští rok. Vládě ho předloží ve středu. Schodek chce zachovat na 100 miliardách korun. Škrtat se ale nebude ve vědě, dopravě ani ve školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK TOP 09, která představila své kandidáty na hejtmany pro krajské volby 2012, Miroslav Kalousek

TK TOP 09, která představila své kandidáty na hejtmany pro krajské volby 2012, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Těch 7 miliard transferů ze státního rozpočtu do fondu dopravní infrastruktury, to je tam zachováno. Peníze pro ministerstvo školství, pro vysoké školy, které se panu ministru Fialovi podařilo v rámci této kapitoly posílit, to je tam zachováno. Takže všechny tyto důležité výdaje z hlediska prorůstových opatření a budoucích investic tam jsou,“ uvedl ministr Kalousek v České televizi.

Prorůstová opatření Kalouskovi v České televizi pochválil i ekonom Jan Švejnar. Připomněl, že zatím všechny propočty o tom, jaký bude deficit veřejných financí, jsou založeny na příliš optimistických projekcích ekonomického růstu.

„Potom se vždy víc nakonec musí šetřit. Tady jsem byl vždycky zastáncem toho, že musíme ve střednědobém horizontu zastavit nárůst národního dluhu, ale že krátkodobě můžeme vyjít z recese rychleji, i když budeme mít tato prorůstová opatření, která nám pomohou dostat se z recese a zároveň si zvýšíme HDP a tudíž bázi, ze které můžeme vybírat daně,“ vysvětlil.

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek ale pochybuje, že původní Kalouskův návrh projde parlamentem bez úprav.

„Tomu prostě není možné věřit, co říká pan ministr. Možná, že kdyby to bylo v jeho možnostech, tak by takto činil. Ale v jeho možnostech to není, on je jen jedním ministrem ve vládě. To je právě ten problém, že i když projde, tak projde prostě úplně jinak. V loňském roce byl také schválen určitý rozpočet, který skončil daleko větším deficitem,“ řekl v České televizi.

Vláda má předložit rozpočet ke schvalování Poslanecké sněmovně do 23. listopadu.

bre, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme