Kalousek: Růst české ekonomiky příští rok zpomalí na 1 procento

Růst české ekonomiky oproti předpokladům zpomalí. Zatímco v červenci prognózy slibovaly 2,5procentní růst, podle současných očekávání poroste česká ekonomika příští rok maximálně o jedno procento.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku. | Zdroj: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu České televize nevyloučil, že by růst mohl být ještě nižší:

„Seriózní říjnová prognóza z konce října je jedno procento a byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok Česká ekonomika rostla jedním procentem a obávám se, že tomu tak nebude, že lednová prognóza bude opět výrazně horší než říjnová.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ministra financí Miroslava Kalouska se připravuje i krizový scénář

Česko jako exportně orientovaná země se bude podle Kalouska potýkat se zpomalením ekonomiky v evropských zemích.

„Pracujeme také na krizovém scénáři i na takzvaně katastrofickém scénáři, kdybychom šli skutečně v příštím roce do hluboké recese. Scénáře chceme mít hotové nejpozději do konce roku a tam to samozřejmě nelze řešit samotným vázáním výdajů nebo exekutivními škrty."

Vláda by musela podle Kalouska přijít do parlamentu se zásadními opatřeními v rozpočtové legislativě:

Přehrát

00:00 / 00:00

Schwarz_ekonomika_ORZ.mp3

"Především na výdajové, ale domnívám se i na příjmové straně – nebudu je specifikovat, protože opravdu nevíme, jak bude vypadat lednová prognóza, ale musíme být připraveni na všechny možnosti.“

V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů ministerstva financí růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Schwarz: Každý procentní bod znamená 17 až 18 miliard korun

Ministrovi financí dává za pravdu také vedoucí Katedry ekonomiky Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz, který v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že česká ekonomika bude jako exportní země hospodářsky kopírovat vývoj v zahraničí.

„Taková ekonomika musí reagovat na zahraniční vývoj, a ministr Kalousek tak činí,“ uvedl Schwarz.

Česká ekonomika je pak svázaná především se sousedním Německem.

„Německo se podílí více než 30 % na obratu našeho zahraničního obchodu,“ vysvětlil Schwarz a dodal: „Když má německá ekonomika příznivou prognózu, když se očekává, že bude růst rychleji, je to velmi dobrá informace i pro naše hospodářství.“

Každý procentní bod, o který česká ekonomika přijde, znamená zhruba 17 až 18 miliard korun ztráty pro státní rozpočet.

Pikora: Zpomalení bude nižší

Vladimír Pikora z Next Finance si myslí, že růst české ekonomiky bude ještě nižší než 1 %. Navíc se o zpomalení podle něj vědělo už v srpnu.

"Zpomalení bylo známo už v srpnu. Navíc německé instituce předpokládají, že Německo poroste o 0,8 % a my v několika posledních letech pravidelně rosteme pomaleji, proto se obávám, že neporosteme o 1 %, ale ještě méně," uvedl Pikora pro Radiožurnál.

Zpomalení ekonomiky ovlivní také průmysl. Podle bývalého předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla nebude dopad tak významný jako v případě státního rozpočtu.

"Jedno procento růstu je v těchto podmínkách stále slušné," uvedl Míl pro Radiožurnál.

Průmysl čeká podle Míla nižší odbyt na zahraničních trzích, který způsobí přibrždění v oblasti rozvojových plánů i zaměstnanosti.

ČRo, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme