Kalousek: Stát by si mohl půjčit od lidí až 140 miliard korun

Stát by si podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) mohl v příštích letech půjčit od domácností až 140 miliard korun. Řekl to v České televizi. První emise dluhopisů by mohlo ministerstvo vydávat už letos. Stát u nich bude garantovat každoroční výnos několik procent a jejich zpětný odkup, kdykoliv o to majitel dluhopisu požádá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Česká televize

Výši úroku z dluhopisů zatím ministr nechtěl specifikovat. "Teď nechci říct žádné konkrétní číslo, abych ho pak nemusel třeba o čtvrtinku bodu odvolávat; řádově se pohybujeme mezi třemi, čtyřmi procenty."

"Emisi spustíme v okamžiku, kdy budeme dobře připraveni, a myslím si, že ještě letos budeme připraveni tak, abychom mohli emitovat první," řekl ministr Kalousek.

Jedním z cílů dluhopisového programu je podle něj přimět banky, aby poskytovaly více úvěrů. Lidé si tak budou moci vybrat, zda nechají peníze v bance, nebo je zhodnotí prostřednictvím státních dluhopisů.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek s Kalouskem v České televizi souhlasil. Řekl, že je to cesta správným směrem. Jen by sestavil u obligací speciální způsob zdanění.

"Umím si představit, že se tam dá mluvit třeba i o tom, že nebudou zdaněny ty příjmy z tohohle. A to bude ten benefit pro občana. Neřekl bych ale, že je to něco překvapivého, protože koneckonců my jsme už tyto věci navrhovali před několika týdny. Myslím, že by teď ministerstvo financí spíš mělo říct, jaký vlastně ten rozpočet očekává, jaký schodek."

V případě vývoje letošního hrubého domácího produktu ministerstvo financí nyní pracuje se scénáři v rozmezí od nulového růstu až k poklesu o dvě procenta. "Při minus dvou by schodek (rozpočtu) přes další úsporná opatření, která bychom někde udělali, dosáhl trojciferného čísla. Pohyboval by se někde mezi 110 a 120 miliardami," uvedl Miroslav Kalousek.

Ministerstvo ve své zatím poslední prognóze z konce ledna přehodnotilo letošní ekonomický růst na 1,4 procenta s riziky směrem dolů. Česká národní banka letos od hospodářství očekává pokles o 0,3 procenta. Část analytiků pak předpokládá ještě silnější tempo poklesu.

Marika Táborská, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme