Kalousek v Bruselu: Jakákoliv intervence do vývoje cen ropy je škodlivá

S rostoucími cenami ropy by se nemělo bojovat snižováním daňového zatížení paliv. Na schůzce ministrů financí Evropské unie v Bruselu odmítlo Německo návrhy francouzského předsednictví na daňová opatření ke zmírnění dopadů vysokých cen ropy na spotřebitele. Český ministr financí Miroslav Kalousek prezentoval na schůzce podobný názor jako jeho německý kolega.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky  členských zemí EU

Vlajky členských zemí EU | Foto: europa.eu.int

Jakákoli intervence do vývoje cen ropy formou daňových úlev nebo snížením nepřímých daní uvalených na paliva je podle ministra Kalouska škodlivá. Neexistuje totiž žádná záruka, že se taková opatření promítnou do ceny pohonných hmot pro konečné spotřebitele:

"To je cesta do pekla, která je možná dlážděná dobrými úmysly, ale je to cesta do pekla. Pravdivé informace jsou asi to nejlepší, co může v daném okamžiku na spotřebitele působit."

Miroslav Kalousek také prohlásil, že i když dojde ke schválení návrhu Evropské komise na rozšíření seznamu zboží a služeb, u kterých bude možné používat sníženou sazbu DPH, on žádné přesuny ze základní sazby do nižší navrhovat nebude. Podle něj možnost účtovat nižší sazbu DPH jen otevře dveře pro lobbisty, aby bojovali za nižší daně pro restaurace nebo jiná odvětví služeb.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme