Kalousek: Výsledek londýnského summitu G20 je historickým úspěchem

Svět je na cestě ven z hospodářské krize. Po setkání dvaceti největších světových ekonomik v Londýně se na tom shodovali světoví lídři. Ti se na summitu mimo jiné dohodli, že na boj s ekonomickou krizí dají bilion dolarů. Shodli se také na reformě finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na tvrdším postupu proti takzvaným daňovým rájům. Na londýnský summit G20 dnes v Praze navazuje jednání ministrů financí zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Luboš Wišniewski

Londýnský summit G20 skončil historickým úspěchem. Prohlásil to šéf české státní pokladny Miroslav Kalousek. Ocenil navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu i odsouzení ochranářských opatření. Zároveň zdůraznil, že svět z krize vyvede jedině volný trh.

Kalousek také uvedl, že je nutné vyřešit problém takzvaných poškozených aktiv v bankách. Teprve poté bude podle něj na trhu obnovena důvěra a podniky se dostanou k financím.

Český ministr financí zároveň odmítl výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten setkání G20 nazval koncem anglosaského modelu kapitalismu.

Také podle šéfa zemí platících eurem Jeana-Claudea Junckera přinesla včerejší schůzka G-20 historická řešení. Juncker zároveň zdůraznil, že až bude hospodářské oživení zřetelnější, Evropa musí opět začít šetřit. Podle něj nelze ekonomický růst dlouhodobě financovat dluhy.

"Je jasné, že až dojde k zotavení, musíme co nejrychleji přikročit k ozdravění našich financí. Proti dluhům není možné bojovat novými dluhy," uvedl Juncker.

O stavu ekonomiky jednali v Praze ministři financí zemí eurozóny. Po nich přichází řada na šéfy státních pokladen všech 27 zemí Unie. Ti mají vedle stavu ekonomiky jednat také o rozpočtové stabilitě států Evropské unie. Zítra chtějí probrat novou podobu regulace finančních trhů.

Přečtěte si také:
Největší ekonomiky světa vydají proti krizi bilion dolarů
Barroso: Z krize může pomoci globalizace s pravidly
Evropská unie chce navýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu
Východní země EU dostanou v případě hospodářských problémů větší finanční pomoc
Obnovíme ekonomický růst, slíbili představitelé G20 na summitu ve Washingtonu

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme