Kam odejdou světoví bankéři po brexitu? Novým útočištěm chce být Paříž nebo Dublin

Světoví bankéři se připravují na odchod Velké Británie z Evropské unie. Jednou z očekávaných reakcí je přesun finančních center z Londýna do jiných evropských metropolí. Velký zájem má Paříž, Frankfurt nebo Dublin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížský bulvár Champs-Élysées. Pohled na Vítězný oblouk z Náměstí svornosti (Place de la Concorde)

Pařížský bulvár Champs-Élysées. Pohled na Vítězný oblouk z Náměstí svornosti (Place de la Concorde) | Foto: Creative Commons Attribution 1.0 Generic, Bert Seghers

Paříž by ráda zaujala po Londýně místo hlavního finančního centra, ve kterém sídlí nejvíc zahraničních bank. Počítá se totiž s tím, že evropské finanční instituce se budou muset po odchodu Velké Británie z Evropské unie přesunout jinam. Některé evropské metropole už zahájily kampaň, aby se právě ony staly novým domovem tisíců bankéřů.

Brexit by neměl ohrožovat svobodný pohyb po Evropě, říká Hollande

Číst článek

Londýn si dosud držel jistou pozici hlavního evropského finančního centra a slušně tím konkuroval americké Wall street. Britské instituce fungují přirozeně v angličtině, jazyku mezinárodních financí, navíc pro světové obchodníky je i v dobrém časovém pásmu.

Ke kampani Francie přistoupila s humorem. Na jejích transparentech září nápis "Tired of fog? Try the frogs!", tedy Jste unaveni z mlhy? Zkuste žáby! Odkazuje tím na pomyslné symboly obou států, kterými často turisté tyto dvě země charakterizují. Plakáty se objevují na londýnském letišti Heathrow a na londýnských vlacích společnost Eurostar.

Odchod do konce března

Vedle Paříže stojí o pozici finanční metropole i německý Frankfurt, Lucemburk nebo irský Dublin. V Paříži by se to zřejmě týkalo obchodní čtvrti La Defense. Podle francouzských ekonomů by se tam v následujících letech mohlo z Londýna přesunout až deset tisíc bankéřů a dalších zaměstnanců finančních institucí. Bankéři tvrdí, že finanční instituce už teď začínají s hledáním nových působišť a s přemísťováním lidí. Paříž ale očekává, že hlavní stěhování přijde v druhé polovině příštího roku.

Podle britského ekonomického deníku Financial Times britská vláda zvažuje udržení přístupu na jednotný trh alespoň, co se finančních služeb týče. List tvrdí, že by to šlo za podmínky, že by Velká Británie platila do unijního rozpočtu miliardy liber.

Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že Británie zaktivuje článek padesát o odchodu z Evropské unie do konce března. Britský parlament v budoucnu bude rozhodovat o tom, jakou unijní legislativu si Spojené království po odchodu zachová. Mayová chce vyjednat s Evropskou unií co možná nejlepší dohodu týkající se vzájemné spolupráce třeba v rámci boje proti terorismu a zároveň volného obchodu zboží a služeb.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme