Kamiony budou v mýtném platit i za znečištění ovzduší a za hluk

Do mýtného pro nákladní auta se bude moci započítávat i poškození životního prostředí. Umožní to nová evropská směrnice, kterou na schůzce v Lucemburku formálně schválí ministři dopravy sedmadvacítky. Souhlas s textem směrnice předjednaným v radě ministrů už vyslovil Evropský parlament a ministři tak jen formálně stvrdí zavedení nového právního předpisu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion a nákladní auto

kamion a nákladní auto | Foto: Marián Vojtek

Dosavadní evropská směrnice povoluje v mýtném vybírat pouze poplatek na výstavbu silnic a jejich opravy. Novela této direktivy členským zemím Unie povoluje zahrnout do mýta i platbu za znečištění životního prostředí zplodinami, nebo za zvýšení hladiny hluku v okolí silnic.

Až členské země směrnici zavedou, může mýtné mírně podražit. Na převedení směrnice do národních zákonů mají 2 roky. Neznamená to ale automatické zvýšení mýta. Státy mají pouze možnost do něj další platby zahrnout. Dá se ale předpokládat, že ji využijí.

Cena mýta v Unii se dnes pohybuje přibližně kolem 6 korun za kilometr a vozidlo. Zvýšit by se mohlo přibližně o 80 haléřů.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme