Kanadská inspekce zřejmě vypátrala zdroj BSE

Původce nákazy nemocí šílených krav v Severní Americe je zřejmě odhalen. Kanadská potravinářská inspekce za příčinu nynějšího bloku na vývoz amerického a kanadského skotu považuje firmu z provincie Alberta. Přestože závěry šetření nejsou stále definitivní, mapování cesty nákazy je tak téměř u konce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Kanadská potravinářská inspekce našla pojítko mezi nakaženým skotem a firmou připravující součásti zvířecího krmiva pro farmáře ze západních provincií. Podle nejčerstvějších závěrů za šířením choroby stojí firma z Edmontonu, dodávající přísady finálním zpracovatelům.

Od těch pak kontaminované krmivo putovalo k dosud odhaleným případům - nakaženým kravám z provincií Alberta a Saskatchewan, které byly posléze vyvezeny do Spojených států.

Na definitivní potvrzení tohoto zatím předpokládaného řetězce nyní netrpělivě čekají desítky farem i společnosti zaměřující se na rychlé občerstvení - ty kvůli panující nejistotě hlásí už milionové ztráty.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme