Kanady se krize nedotkla, roste zájem o její dolar

Kanadská ekonomika je v kurzu. Země javorů je první ze sedmičky nevyspělejších zemí světa, která roste natolik, že její centrální banka zvýšila úrokové sazby. Navíc robustní základy kanadské ekonomiky a její stabilní výhled čerstvě ocenili Rusové tím, že dolar zařadili mezi hlavní devizové rezervy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská vlajka

Kanadská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Francouzská banka BNP Paribas tvrdí, že se další země k Rusku přidají. Podle analytika společnosti Colosseum tak centrální banky začínají hledat nové způsoby, jak mohou diverzifikovat své devizové rezervy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí ekonomice Kanady hovořili ve Světě o deváté analytik Petr Čermák a prezident Kanadské obchodní komory Peter Formanek

„Vyhlídky pro hlavní světové měny jako je třeba euro nebo americký dolar nejsou zrovna růžové, a proto bankéři volí měny typu australského nebo kanadského dolaru, jejichž vyhlídky jsou mnohem příznivější,“ uvedl Čermák.

Kanadská ekonomika roste, země má mnohem oproti Americe nebo Velké Británii menší zadlužení a navíc disponuje vysokými zásobami nerostných surovin.

„Kanada ukazuje, že se jí americká krize nedotkla, na druhé straně je tam boom stavebnictví, pořád se staví. A především jde o těžbu nerostného bohatství,“ vysvětlil důvody ekonomického úspěchu země prezident Kanadské obchodní komory Peter Formanek.

Donedávna přehlížená země teď nabízí příležitosti pro investory i obchodníky. „Zajímavý je třeba vývoz ocele, který je pořád velký,“ zmínil jeden z oborů Formanek. „V případě firem, které mají co do činění s komoditami, se dají nalézt zajímavé investiční příležitosti,“ doplnil ho z pohledu investora Čermák.

Jak ale Formanek upozornil, současný boom kanadského stavebnictví je bublinou, která dřív nebo později splaskne. „Druhá věc je závislost na Spojených státech, protože pokud tam bude krize prohlubovat, tak Kanada se s tím určitě sveze,“ připomněl možná rizika prezident Kanadské obchodní komory.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme