Kancléřka Merkelová je proti zvýšení kapacity záchranného fondu

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá navýšení záchranného fondu. Současná kapacita 230 miliard eur je podle ní v tuto chvíli dostatečná. Šéfka spolkové vlády to řekla po setkání s belgickým premiérem Eliem Di Rupem v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický premiér Elio Di Rupo a německá kancléřka Angela Merkelová

Belgický premiér Elio Di Rupo a německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Ke zvýšení kapacity záchranného fondu vyzvala představitele evropských vlád šéfka mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Italský premiér Monti přišel s požadavkem na zdvojnásobení úvěrové kapacity Evropského stabilizačního mechanismu.

Německo dělá podle Merkelové od počátku vše pro záchranu eura a je připraveno zaslat do Evropského stabilizačního mechanismu, který má nahradit záchranný fond peníze tak rychle, jak to bude možné. Zatím ale stále počítá se sumou, na jaké se dohodli šéfové evropských vlád na prosincovém summitu, tedy 500 miliard eur.

Kancléřka se také vyslovila proti poskytnutí jakési překlenovací půjčky Řecku. Další jednání čeká Angelu Merkelovou večer, kdy do Berlína přiletí šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme