Kapsch a ministerstvo popřely zrušení smlouvy na stavbu mýtného

Ministerstvo dopravy i společnost Kapsch popřely, že by jednaly o zrušení smlouvy na vybudování druhé etapy mýtného pro kamióny. O této možnosti napsaly dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s vyjednáváním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Zdroj: ČTK

Podle novin by stát smlouvu zrušil, zaplatil přibližně 2,5 miliardy korun za už vybudované části systému a pak výběrem mýta a stavbou druhé etapy pověřil jinou firmu. Ve druhé etapě mají kamióny platit mýtné i na vybraných silnicích první třídy.

Kapsch údajně nabídl satelitní řešení údajně poté, co zjistil, že pomocí mikrovlnné technologie druhou etapu nepostaví. To ale podle Hospodářských novin odmítla odborná komise ČVÚT. "Informace z dnešních Hospodářských novin rozhodně nejsou pravdivé. Naopak ministerstvo dopravy má zájem na tom, aby systém řádně a bez právních vad fungoval," tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.

Spekulace o zastavení stavby mýtného odmítá i mluvčí Kapsche Evžen Staněk: "Nějaké zdroje, ani nevím, jestli tam jsou nějaké jmenovány, něco říkají. Tato věc rozhodně, už jen to, že se to objevuje, je velice nepříjemná, ale rozhodně si nemyslím, že teď bychom to měli přes média nějakým způsobem komentovat."

Kapsch oznámil, že na Hospodářské noviny připravuje kvůli údajně neobjektivním článkům o mýtném žalobu. Kapsch měl dnes spustit pilotní provoz první etapy systému, která zahrnuje zpoplatnění dálnic. Ministerstvo ale testy nedovolilo, a to hlavně kvůli tomu, že Kapsch postavil mýtné brány jinde, než měl povolení.

O dalším postupu bude ministerstvo dopravy informovat v pondělí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme