Tendr na mýtné: Kapsch podal žalobu na antimonopolní úřad, vadí mu zamítnutí jeho námitek

Společnost Kapsch žaluje stát. Firma, která v Česku postavila a zprovoznila mýtné brány, se snaží tohoto byznysu držet. Proto taky žádala pozastavení smlouvy pro svého konkurenta - firmu CzechToll, která vyhrála tendr na další provozování mýta. Zároveň mu ale Kapsch nabízí své služby, informovaly Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána společnosti Kapsch

Poražený Kapsch vítězi nabídl stávající technologie, softwarové zázemí i propracovanou kontrolu, zda projíždějící řidiči nepodvádí. Ilustrační foto | Foto: František Vlček / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Lukrativní zakázku na výběr mýta získala loni společnost CzechToll, která patří do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, společně se slovenským SkyTollem. Jejich vítězství posvětil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Antimonopolní úřad zamítl stížnost Kapsche kvůli uzavření smlouvy na mýtné. Ministerstvo postupovalo správně

Číst článek

Právě na něj ale podle zjištění Lidových novin cílí žaloba Kapsche, který ve výběrovém řízení nabídl vyšší cenu a skončil druhý.

„Chceme, aby nezávislý soud prověřil, zda antimonopolní úřad nepochybil, když na přelomu léta a podzimu zastavil řízení o našich závažných námitkách proti mýtnému tendru, aniž je věcně přezkoumal,“ řekl mluvčí Kapsche David Šimoník.

Kapsch podal proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ohledně tendru čtyři námitky, řízení o nich předseda úřadu Petr Rafaj zastavil v prosinci. Odůvodnil to tím, že ministerstvo dopravy smlouvu na mýtné už uzavřelo s vybraným uchazečem.

Vedle žaloby požádal soud ještě o vydání předběžného opatření, které by zamezilo plnění smlouvy do doby, než padne rozsudek. Tuto žádost soud v týdnu zamítl. Zároveň ale přislíbil, že případ rozhodne přednostně.

CzechToll má od státu za desetiletý kontrakt dostat skoro 11 miliard korun. A právě alespoň část z toho by chtěl dostat poražený Kapsch. Vítězi tedy nabídl své služby - stávající technologie, softwarové zázemí ale i propracovanou kontrolu, zda projíždějící řidiči nepodvádí. CzechToll se k nabídce vyjadřovat nechtěl.

Anna Horáčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme