Nejasné zadání ovlivnilo naši nabídku, napadl Kapsch tendr na mýtné brány. Obstrukce, reaguje vítěz

Společnost Kapsch ve středu podala námitky proti výsledkům tendru na výběr mýta na silnicích po roce 2019. Firma zpochybňuje zadání tendru, které podle ní bylo v mnoha ohledech nejasné, což zásadně ovlivnilo její nabídku, řekl mluvčí společnosti David Šimoník. Další neúspěšní uchazeči o zakázku svůj postup kvůli výsledkům tendru zatím nekomentovali.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Ondřej Jánoška

Vítězem tendru se stalo konsorcium firem SkyToll a CzechToll. Podle CzechToll jsou námitky Kapsch jen obstrukcí, která má zabránit uzavření smlouvy vítězných firem se státem.

Firma Kapsch uvedla, že zadání tendru u mnoha technických částí systému umožňovalo dvojí výklad, a nebylo tak možné s jistotou dovodit konkrétní rozsah, který stát požadoval. Nejednoznačné podmínky tak podle firmy vedly k tomu, že každý z účastníků sestavil svou nabídku zcela odlišným, vzájemně neporovnatelným způsobem.

Mýto budou na dálnicích vybírat slovenský SkyToll a Kellnerův CzechToll. Kapsch neuspěl

Číst článek

Kvůli tomu tak podle firmy Kapsch mělo ministerstvo dopravy o jednotlivých nabídkách dále jednat, aby uchazeči mohli lépe reflektovat požadavky státu, a tím své nabídky vylepšit. „Jsme přesvědčeni, že nabídka vybraného dodavatele nebude v konečném důsledku nejvýhodnější, a pokud by ministerstvo přistoupilo k jednání o předběžných nabídkách, mohl stát získat výhodnější ceny," řekl Šimoník.

„Jde o další obstrukční námitky, jejichž cílem je zabránit ministerstvu dopravy, uzavřít smlouvu na cenově výhodnější výběr elektronického mýta," sdělil v reakci na námitky Kapsch mluvčí CzechToll Miroslav Beneš. Tendr byl podle něj férový s rovnými podmínkami pro všechny účastníky. „Věříme, ze se podaří smlouvy uzavřít do října tak, aby nebyl výběr mýta po 1. lednu 2020 ohrožen," doplnil.

Na mýtném se od kamionů loni vybralo rekordních 10,4 miliardy korun

Číst článek

Dalšími neúspěšnými uchazeči kromě Kapsch byly maďarská společnost National Toll Payment Services a německá T-Systems. Maďarská firma, která do tendru vstupovala společně s firmami i-CELL a ELTODO, už před oficiálním vyhlášením výsledků kritizovala zadání tendru, očekávala další soutěžní dialog s ministerstvem.

Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na provozovatele mýtného systému po roce 2019 loni v červnu v parametrech požadovaných vládou. Předběžné nabídky čtyř kvalifikovaných uchazečů ukázaly podle ministerstva, že zadávací podmínky byly stanoveny srozumitelně a umožňovaly uchazečům podání nabídek.

Firmy SkyToll a CzechToll zvítězily s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu systému. Vysoutěžená cena byla o 2,7 miliardy korun nižší než druhá nejlepší nabídka firmy Kapsch.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme