Kartel OPEC zvýší od února těžbu ropy

Ceny ropy se zatím zvyšovat nebudou. Organizace zemí vyvážejících ropu se rozhodla, že výpadky dodávek ropy z Venezuely, kde pokračuje stávka, nahradí zvýšeným vývozem. Vyplynulo to z mimořádného zasedání OPEC ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna, chemická

továrna, chemická | Foto: továrna

Kartel OPEC se snaží zabránit vysokým cenám, jež poškozují hospodářský růst ve světě a omezují poptávku po jeho ropě. Těžba se zvýší o 1,5 milionu barelů na 24,5 milionu barelů denně. Zvýšení produkce kartelu OPEC vstoupí v platnost prvního února.

Rozhodování byla zřejmě značně turbulentní. Ještě po 17. hodině platila informace, že těžba zůstane nezměněna. Poté vyšla zpráva, že se představitelé ropného kartelu OPEC přeci jen sjednotili na zvýšení exportu ropy. Mělo by tak být nahrazeno chybějící množství na trhu v důsledku krize v Iráku a ve Venezuele, řekl ve Vídni ministr ropného průmyslu Spojených arabských emirátů Ubajd bin Saíf Nasirí.

Marie Woodhamsová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme