Karviná chce urychlit přípravy na stavbu průmyslové zóny

Zhruba za rok má začít budování nové průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji. Jde o lokalitu na místě bývalého dolu Barbora v Karviné. A protože se kraji podařilo na její stavbu získat příslib peněz od státu, přípravy teď chce co nejvíce urychlit. Čas totiž běží a seznam úkolů, které je nutné splnit, aby výstavba strategické zóny mohla začít, je ještě pořádně dlouhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna v Karviné

Průmyslová zóna v Karviné | Foto: Karviná

„Technická infrastruktura, jako je čistírna odpadních vod, vůbec kanalizace, vodovody, aby byl dostatečný příkon elektrické energie,“ vypočítává hejtman Miroslav Novák (ČSSD), co je potřeba na Barboře postavit a na co chtějí použít slíbenou finanční injekci od státu:

„A samozřejmě na práce, které celý ten areál připraví tak, aby mohl investor přijít. To znamená komunikační, dopravní napojení, hrubé terénní úpravy a tak dále.“

Ovšem kraj peníze v kapse ještě nemá, upozorňuje ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala: „Nepošleme nic automaticky. Na těch 700 milionů musí být zpracované projekty, podklady, musí být zpracovaný timing čerpání.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované průmyslové zóně v Karviné natáčela redaktorka Iva Havlíčková

„A myslím si, že bude velmi náročná oponentura všech těchto požadavků, poněvadž ze zkušeností víme, že celá řada takovýchto akcí v minulosti skončila ne tam, kde měla. A to nejen co se týče průmyslových zón,“ podotýká ministr.

Jenže na stavbu zóny ještě chybí zajistit to hlavní, a to pozemky, které jsou stále v soukromých rukou. Největší vlastník, společnost RPG, sice s prodejem počítá, blíže ale zatím jednání nekomentuje. A krajské zastupitelstvo o tom bude jednat až počátkem roku.

„Bez toho, že bychom měli vládní usnesení, které říká, že tři čtvrtiny nám v podstatě pokryje, jsme nemohli začít ty předcházející kroky, jako jsou výkupy, jako je dokumentace pro územní řízení. Protože nikdy nebude v ekonomických silách kraje vynaložit na to miliardu,“ tvrdí hejtman Novák.

Plocha u bývalého dolu Barbora je nadějí pro zdejší obyvatele, práci by tu mohly najít až dvě tisícovky lidí. Pro kraj stíhaný nezaměstnaností by to byla pomoc, to dobře ví i Vojtěch Kubáň, kterému se podařilo najít práci právě v průmyslové zóně, jen o devět kilometrů dál: „Však víte, žijeme tady na Ostravsku a tady moc práce není.“

Vlastní výstavba průmyslové zóny Nad Barborou bude probíhat na etapy. Začátkem roku 2016 by měla být připravena první, zhruba 12hektarová plocha.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme