Katalánsko žádá vládu v Madridu o peníze na své výdaje a dluhy

Katalánsko bylo často označováno za nejbohatší španělský region. Dnes tamní úřady žádají centrální vládu o finanční pomoc, aby Katalánsko mohlo splácet rostoucí dluhy a pokrýt své výdaje. Pomoc se má pohybovat kolem 5 miliard eur, což představuje zhruba 120 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti protestují v Barceloně proti dalším úsporným opatřením španělské vlády

Demonstranti protestují v Barceloně proti dalším úsporným opatřením španělské vlády | Zdroj: ČTK

Katalánsko má teď problémy, protože nedokáže splácet své narůstající dluhy a zároveň pokrývat výdaje. Samozřejmě se to nestalo ze dne na den. Dělo se to postupně přinejmenším od roku 2010 a dnes je Katalánsko nejzadluženějším regionem Španělska.

Paradoxně se ale Katalánsko podílí na hrubém domácím produktu až jednou pětinou, takže katalánští politici často mluví o nespravedlivé fiskální politice pro regiony a tvrdí, že Katalánsko státu odvádělo mnohem víc, než pak dostalo při přerozdělování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová mluví o žádosti Katalánska o finanční pomoc ve Večerním Radiožurnálu

Španělský premiér Rajoy se k žádosti Katalánska o pět miliard eur předběžně vyjádřil tak, že je region dostane.

Od vypuknutí krize se poukazovalo na několik španělských regionů, které budou mít problémy. Teď mezi ně patří i Katalánsko, oblast, kterou proslavila Barcelona a pobřeží Costa Brava.

Filip Šedivý, Ľubica Zlochová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme