Katolická církev plánuje spustit investiční fond. Vloží do něj peníze od státu

Církve už plánují, jak naloží s penězi, které dostanou od státu v rámci restitucí. Například katolická církev mimo jiné spustí investiční fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arcibiskupský palác v Praze

Arcibiskupský palác v Praze | Foto: Jana Šustová

Ze zisku fondu by měli těžit jednotliví vkladatelé, to znamená diecéze. Hospodářských novinám to řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Výnosy pak diecéze nebo řeholní řády použijí na investice do škol, hospiců nebo na opravy kulturních památek.

Fond je jeden z mnoha osvědčených a zavedených způsobů, jak investovat peníze. A podle odborníků se hodí pro instituce, které mají velkou hotovost.

Obyčejně je to skupina investorů, což podle expertů přináší řadu výhod. Někteří z nich můžou dosáhnout na více typů majetku, než kdyby do něho investovali sami. Fond lze také efektivněji spravovat.

„Je tam efektivnější správa, co se týká většího objemu prostředků, a samozřejmě investoři si dosáhnou na jiná aktiva, než když by museli ten investiční nástroj koupit sami,“ vysvětluje analytik UniCreditBank Dušan Jalový a dodává:

„Jsou případy, kdy prostě váš majetek, vaše peníze uspořené v bance, nedosahují takové výše, abyste se mohli účastnit nákupu nějaké nemovitosti, ale přes ten investiční fond jste schopen toho dosáhnout.“

Obce s církevními pozemky jsou v patové situaci. Nevědí, co mohou čekat

Číst článek

Do čeho konkrétně chce církev peníze investovat, zatím není jasné. Podle Hospodářských novin nemá katolická církev schválené složení portfolia, tedy souhrn produktů, do kterých bude investovat. Podle odborníků může uvažovat téměř o čemkoliv, třeba o nemovitostech, akciích nebo dluhopisech. Církev počítá s investicemi ve výši několika stovek milionů korun.

Investiční fond chce spustit příští rok. Navíc použije jeden z nejvíce rozšířených typů fondů v Evropě. Na českém trhu začne platit právě až v příštím roce. Jinými slovy - vznikne investiční skupina, která se bude řídit poměrně jasnými a specifickými pravidly.

Bude mít investiční výbor, který se bude pravidelně scházet a jednat o investicích. Neobejde se bez stratégů a manažerů, kteří se budou starat o portfolio.

Římskokatolická církev získá od státu jednoznačně největší objem peněz, proto zřejmě tato investice. Některé další církve podle portálu Křesťan Dnes už dříve naznačily, že chtějí třeba vytvořit i fond na misijní rozvoj. To se týká například Apoštolské církve.

Podle rady Církve bratrské mohou peníze přispět do misijních akcí doma i v zahraničí, do charitativní služby, do zakládání školek a škol. A třeba Evangelická církev metodistická chce z výnosů podporovat práci kaplanů v nemocnicích a udržovat plný plat duchovních.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme