Katrina zvedne v Česku ceny benzinu o koruny

Hurikán Katrina zacloumal světovými cenami ropy. To se nemohlo nedotknout i naší republiky. Za benzin už počátkem příštího týdne budou motoristé platit o tři až pět korun více než nyní. Litr Naturalu by měl stát až 35 korun, nafta zdraží zhruba o korunu. Je to důsledek prudkého růstu cen pohonných hmot na světových trzích poté, co ve Spojených státech hurikán vyřadil z provozu 8 velkých rafinérií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceník benzinové čerpací stanice

Ceník benzinové čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Mluvčí Benziny Lenka Svobodová připustila růst cen benzinu o tři koruny za litr. Přibližně stejné zdražení chystá na svých čerpacích stanicích také společnost Aral. "Myslím, že kolem 10 procent, do těch 10 procent by to mohlo být," řekl České televizi Martin Ďurčák z této firmy.

Důvodem tak razantního zdražení je vzestup cen ropy. Trh se totiž obával výpadku dodávek pohonných hmot, protože hurikán Katrina na jihu Spojených států zastavil těžbu ropy v oblasti i její zpracování a distribuci.

"Celkem je odstaveno osm rafinérií, i když se intenzivně pracuje na obnovení produkce, tak nějakou dobu to bude trvat. A po létě, po vysoké poptávce, která panovala, jsou komerční zásoby na kriticky nízkých úrovních, takže obchodníci reagují tím, že nakupují každý litr benzinu, který je k dispozici," řekl Radiožurnálu analytik společnosti Coloseum Jiří Šťastný.

Šťastný ale věří, že cenový skok bude jen krátkodobým výkyvem. Ropné firmy i americká vláda se podle něj budou snažit udělat vše proto, aby se situace stabilizovala a ceny se vrátily na normálnější úroveň.

Situaci na tuzemském trhu s pohonnými hmotami nyní podrobně sleduje i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jak uvedl jeho předseda Martin Pecina v České televizi, úřad bude sledovat hlavně vznik možných kartelových dohod.

Západní státy uvolní na trh strategické zásoby

Dva milióny barelů ropy denně po dobu jednoho měsíce budou proudit na trh se surovinami ze strategických zásob zemí sdružených v Mezinárodní agentuře pro energii. Kromě USA a Japonska jsou jejími členy převážně západoevropské státy. Cílem je zmírnit nedostatek pohonných hmot na americkém trhu po hurikánu Katrina.

Spojené státy mají 700 milionů barelů strategických ropných rezerv, nemají však žádné státní rezervy benzinu. Ty má naopak Evropa, avšak první dodávky přes Atlantik dorazí nejdříve za deset dní.

Naposledy mezinárodní agentura otevřela své zásobníky v lednu 1991, když koaliční síly vedené USA vyhnaly vojska Saddáma Husajna z Kuvajtu.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme