Kavárenský řetězec Starbucks bude v Británii platit vyšší daně

Do britské státní pokladny přiteče víc peněz na daních od nadnárodního kavárenského řetězce Starbucks. Ten čelil velkému tlaku politiků i veřejnosti poté, co se zjistilo, že za poslední tři roky nezaplatil na ostrovech vůbec korporátní daň. Starbucks má přitom v Británii 760 poboček a loni zaznamenal obrat přes 400 milionů liber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temže a Tower bridge, Londýn

Temže a Tower bridge, Londýn | Foto: Stock.xchng, Scott Liddell

Starbucks argumentuje tím, že byl ve 14 z posledních 15 let na ostrovech ve ztrátě a že neporušil britské daňové zákony. Tlak veřejnosti a bojkot ze strany některých zákazníků ale přiměl management jednat.

Starbucks se zavázal, že v každém z příštích dvou let odvede na daních 10 milionů liber. Organizaci UK Uncut ale oznámení Starbucks nestačí a hodlá pokračovat v protestních akcích proti kavárenskému řetězci.

Tento víkend chtějí aktivisté 40 kaváren přeměnit v různá státní zařízení, kterým teď londýnská vláda kvůli úsporným opatřením posílá méně peněz.

Podobná kritika jako vůči Starbucks směřuje v Británii kvůli výši odváděných daní taky proti společnostem Amazon a Google.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme