Každý Čech dluží přes 100 tisíc korun. Lidé si půjčují i kvůli vánočním dárkům

Zhruba každý třetí Čech si někdy kvůli Vánocům vzal úvěr. Ačkoliv psychologové lidem rozhodně nedoporučují zadlužit se kvůli pořízení dárků, jejich rad málokdo dbá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka nedávno zveřejnila, že domácnosti dluží přes jeden bilion korun.

Když se tato těžko představitelná suma rozpočte na počet obyvatel, tak na každého včetně dětí připadá dluh 109 000 korun.

Většinu tvoří půjčky na bydlení, ale právě Vánoce jsou už tradičním důvodem, proč si lidé také půjčují peníze.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK nějakou formu úvěru využije 17 procent lidí. Kromě tradičního nákupu na splátky chtějí lidé využít kreditní karty. Například ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel je alespoň jednou použije 18 procent lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Češi před Vánoci zadlužují, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Podle průzkumu společnosti Cetelem třetina lidí přiznala, že Vánoce už v minulosti zcela či částečně financovala úvěrem, například osobní půjčkou nebo nákupem zboží na splátky.

Půjčovat si na dárky považuje podle průzkumu za rozumné skoro čtvrtina dotazovaných, ale velká většina dodává, že jen v případě, když úvěr splatí do příštích Vánoc.

Z dalšího výzkumu společnosti Deloitte zase vyplývá, že letos spotřebitelé plánují méně nakupovat na úvěr než v předchozích letech. Vyslovily se tak dvě třetiny dotázaných.

Ve srovnání s předchozími lety ale cena zboží hraje ještě větší roli než dřív, takže letos bude nejrůznější slevy hledat 28 procent nakupujících, loni to bylo jen 13 procent.

S rostoucím zadlužením přibývá neplatičů

Statistiky ukazují, že Češi někdy řeší problémy se splácením jednoho dluhu čerpáním další půjčky, nebo neplatí vůbec a přestanou s finanční institucí komunikovat.

S rostoucím zadlužením roste i neschopnost českých domácností dostát všem svým závazkům. Nejčastěji mají lidé problémy se splácením spotřebitelských úvěrů, kreditních karet či kontokorentů. V poslední době se ale častěji mezi nesplácenými úvěry objevují i hypotéky.

Problémy se splácením mohou vést až k exekuci. V loňském roce jich bylo na neplatiče vyhlášeno zhruba 936 tisíc. V letošním roce se očekává, že jejich počet překročí jeden milion.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme