Každý desátý člověk je v Česku bez práce

Počet nezaměstnaných u nás stále roste. Podle nejnovějších údajů se nezaměstnanost vyšplhala na 10,1 procenta. Je to nejvyšší hodnota za posledních šest měsíců. Bez práce je teď každý desátý práceschopný člověk. Na úřadech práce přibývají zejména absolventi škol, propouští ale také řada průmyslových podniků a nových pracovních míst vzniká jen málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta na Úřadu práce

fronta na Úřadu práce | Foto: Uherský Brod

Růst nezaměstnanosti letos nezastavily ani sezónní pracovní příležitosti ve stavebnictví a zemědělství, dodává Helena Horská z České spořitelny. "S ukončením sezónních prací a pokračujícím propouštěním v průmyslu se míra nezaměstnanosti udrží nad 10 % do konce letošního roku. Ani na počátku příštího roku neočekáváme výraznější zlepšení. Až postupné zahájení výrob zahraničních investorů pomůže snížit míru nezaměstnanosti přibližně k 9 %," domnívá se Horská.

Proti srpnu se počet nezaměstnaných zvýšil na 57 úřadech práce. Nejvyšší nárůst byl v okresech Praha-západ (o 9,8 procenta), Benešov (o devět procent), Pelhřimov (o 8,5 procenta) a Český Krumlov (o 7,7 procenta). Počet nezaměstnaných se naproti tomu snížil na dvacítce úřadů, z toho nejvíce v Kutné Hoře (o 3,5 procenta).

Inflace se výrazně nemění. Ceny zboží a služeb byly v září stejné jako před rokem, oproti srpnu dokonce o půl procenta poklesly. Cenovou hladinu ovlivnily zejména ceny zahraničních zájezdů. Ty s koncem sezóny zlevnily o více než 24 procent. Viditelně naopak podražily potraviny, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Podle Vadimíra Pikory z Volksbank CZ v Česku pravděpodobně skončila éra deflace a v příštích měsících ceny opět mírně porostou.

Milan Kopp, Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme