Každý druhý Němec chce zpátky pevnou a stabilní marku

‚Vraťte nám naši marku‘ je název knihy pětice expertů, která se objevila na německých pultech. Odborníci z ekonomické i bezpečnostní sféry v ní varují před dalším pokračováním takzvaného eurovečírku. Hlasy, volající k původním měnám, se ozývají i z jiných míst. Například bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se vyslovil pro opětovné zavedení liry, pokud Německo neopustí svou dosavadní přísnou politiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Volání po návratu k marce není slyšet z úst vládních představitelů nebo předsedů opozice. Kancléřčino heslo ‚více Evropy‘ podporují s výjimkou postkomunistů všechny parlamentní strany. Běžní Němci se ale k pevné a stabilní německé marce chtějí navrátit. Dnes by chtěl marku zpátky každý druhý Němec.

Podle ekonomů je ale Německo zemí, které díky své proexportní politice z jednotné měny jednoznačně profituje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo volá po návratu k marce. Informace zjišťovala berlínská zpravodajka Klára Stejskalová

Zaznívají takové názory, že v budoucnu by mohla vzniknout měnová unie zemí, jejichž ekonomiky i mentalita si jsou bližší. Například Německo, Nizozemsko, Rakousko a Finsko. Někteří šéfové firem tvrdí, že by přechod od eura zvládli. Podle jiných by konec eura přivedl německé firmy do gigantických obtíží.

Autoři knihy jsou členy euroskeptického tábora. Podle nich už dnes sledujeme sociální nepokoje - jako například pouliční boje v Aténách, hořící budovy v Londýně, nebo zapálená auta v Hamburku a Berlíně. Sociální bouře se podle autorů knihy budou jen stupňovat. Dokonce mluví o hrozbě občanské války.

Německá vláda navenek žádné pochybnosti, i kvůli finančním trhům, nepřipouští, ale v šuplíku už prý má přichystané scénáře pro případný krach jednotné měny.

Na takových plánech už spolupracuje německá spolková banka. Jeden z expertů dnes v médiích řekl, že banka už pro jistotu marky tiskne. Má jít pouze o preventivní opatření, oficiálně by takovou informaci nikdo nepřiznal.

Podle autorů knihy Vraťte nám naši marku je velmi pravděpodobné, že k nějaké zásadní měnové změně by mělo dojít v příštích pěti letech. Podle nejoptimističtějšího scénáře Němci za euro, ať už vydrží nebo ne, tvrdě zaplatí.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme