KB vykázala nečekaný zisk, úrokové výnosy však poklesly

Komerční banka ve třetím čtvrtletí vykázala čistý zisk na úrovni 3,48 miliardy korun, což je o 290 milionů korun více, než očekával trh. Vyplývá to z před chvílí zveřejněných výsledků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Marián Vojtek

Podle nich také banka snížila náklady na riziko, a to na 636 miliónů korun. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom čekali číslo o více než 150 miliónů vyšší.

Akcie Komerční banky přitom posílily už včera o 15 korun. V porovnání se svým letošním minimem jsou tak na úrovni o zhruba 800 korun vyšší. Otázkou zůstává, zda právě zveřejněná čísla podpoří růstový trend.

Přehrát

00:00 / 00:00

KB ve třetím čtvrtletí vykázala čistý zisk na úrovni 3,48 miliardy korun. Více analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány.

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Tomčányho čísla vypovídají o smíšených jevech uvnitř bankovního domu.

„Velice pozitivně se dají hodnotit náklady na riziko, které byly výrazně snížené, zejména pak oproti odhadu konsenzu. Naopak čistý úrokový výnos mírně poklesl, což jsme sice očekávali, ale zmíněný fakt může do budoucna vyvolat obavy u potencionálních investorů,“ uvedl Tomčány pro Rádio Česko.

Výsledky rovněž potvrdily klesající náklady na nesplácené půjčky. Některé hlasy ale varují, že se kvůli očekávanému zpomalení ekonomiky může tlak z této strany opět zvýšit.

„To skutečně může být pravda. V minulosti vytvořila komerční banka relativně velké rezervy na případné špatné úvěry a nyní je výrazně snižuje, což se odrazí i na avizovaných nákladech na riziko. Do budoucna se dá očekávat, že by měly klesat spíše pozvolna,“ řekl analytik společnosti Patria.

Problémy se solární energetikou mohou ovlivnit bankovní sektor

Právě v souvislosti s nesplácenými půjčkami vyvstává rovněž otázka, zda by bance, respektive v celému bankovnímu sektoru, mohly způsobit problémy případné potíže podniků aktivních v sektoru solární energetiky, který je nyní pod tlakem vlády. Navíc banky dříve subjektům díky vládním zárukám půjčovaly peníze ochotně. Podle Tomčányho bude zřejmě vše odvislé od konkrétního legislativního ukotvení nového zákona.

„Možný negativní dopad samozřejmě existuje. Konkrétní expozici Komerční banky ale zatím neznáme. Bude záležet na tom, jak bude vysoká daň a na kolik let se bude uplatňovat,“ uzavřel Tomčány.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme