KBC se ve 3. čtvrtletí propadla do nečekané ztráty

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se propadla ve 3. čtvrtletí do nečekané ztráty. Ta činila 248 milionů eur, tedy zhruba šest miliard 300 milionů korun. Důvodem ztráty byly podle vyjádření bankovní skupiny odpisy v Řecku, Maďarsku a Bulharsku. Československé obchodní bance, kterou skupina KBC vlastní, klesl čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů o 13 procent na 8,9 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB banka (ilustrační foto)

ČSOB banka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Přestože skupina KBC za třetí čtvrtletí vykázala ztrátu, tak za celý letošní rok očekává solidní zisk. Pokud by totiž nebyly dnes započítány jednorázové položky, společnost by dosáhla zisku 222 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci skupiny KBC mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

„Momentální kondice skupiny rozhodně není optimální. Každá banka se v současné době snaží ukázat, že její jádrový byznys je v pohodě, vydělává a kdyby nebylo těchto mimořádných položek, tak by bylo všechno v pořádku. Základní otázkou ale je, zda to jsou skutečně mimořádné položky. Protože se v současné době opakují poměrně pravidelně. Vzhledem k tomu, jaké jsou výhledy, se pravděpodobně opakovat ještě budou,“ říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„Důležitý je kapitál, kapitálová síla bank KBC. A do té se tyto ztráty poměrně dost zahlodávají,“ podotýká Hatlapatka.

Odepsané dluhopisy

Skupina už podle svých slov začala odepisovat část hodnoty řeckých a bulharských státních dluhopisů.

„Myslím si, že v současnosti snad v Evropě neexistuje nějaká banka, která by měla řecké dluhopisy a neodepsala je ve 3. kvartále,“ uvádí analytik.

KBC také snížila objem vlastněných dluhopisů Itálie, Irska, Portugalska, Řecka a Španělska.

„To je krok, který vidíme u mnoha evropských bank. Tím, že momentálně budou pod drobnohledem Evropské unie a budou muset dosáhnout devítiprocentní kapitálové přiměřenosti, všechny se snaží co nejvíce prodávat riziková aktiva tak, aby nemusely vydávat nové akcie. Na jedné straně to snižuje jejich expozici vůči Itálii a to znamená další rizika s tím spojená, na druhé straně jsou to ztráty pro tu banku. Protože pokud momentálně prodává italské dluhopisy na trhu, tak je prodává se ztrátou,“ vysvětluje Marek Hatlapatka.

Banky by podle Hatlapatky měly snižovat rizikově vázaná aktiva, aby se jich další krize dotkla co nejméně.

„Bohužel je to ale trochu nešťastná situace, protože to znamená, že v následujících měsících budou banky ochotny daleko méně úvěrovat, jít do rizikovějších obchodů a to se negativně promítne na celé evropské ekonomice,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme