KBC, vlastník ČSOB, oproti loňsku zdvojnásobila zisk

Belgická bankovní a pojišťovací společnost KBC vykázala dvojnásobný zisk oproti loňskému roku. KBC, pod kterou patří také banka ČSOB, oznámila, že její zisk dosáhl 442 milionů eur. To posílilo její akcie na burze, ty dnes v Belgii rostly o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

„Z výsledků za jedno čtvrtletí bych se asi neodvažoval vyvozovat obecnější závěry. Určitě již dochází k určité stabilizaci bankovního sektoru, nicméně tento sektor v Evropě stále ohrožuje mnoho rizik. Především dluhová krize a riziko restrukturalizace dluhu některých států, které v budoucnu mohou přinést poměrně vysoké náklady a velké potíže celému sektoru,“ říká analytik J&T banky Milan Lávička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích KBC mluvil na Rádiu Česko analytik J&T banky Milan Lávička

„Když se podíváme na hlavní zdroje příjmů banky, tedy úrokové výnosy a výnosy z poplatků a provizí, tam k žádnému výraznějšímu oživení zatím nedochází. Za zdvojnásobením zisku KBC stojí výhradně pokles nákladů na nesplácené úvěry. Což souvisí s tím, že banky v době krize vytvářely opravné položky k nespláceným úvěrům ve velkých objemech a nyní tyto opravné položky pomalu rozpouští,“ pokračuje Lávička.

Skupina KBC ve svém prohlášení uvedla, že je stále připravena prodat 40% podíl v dceřiné společnosti ČSOB.

„Žádné konkrétnější informace zatím KBC neposkytla. Dá se říci, že společnosti zatím nezbývá nic jiného, než toto říkat, protože prodej podílu v ČSOB je součástí plánu restrukturalizace, který je schválen Evropskou komisí. Nicméně vzhledem k tomu, jak dlouho je tento krok odkládán, a zintenzivňuje prodej ostatních aktiv, se spíše klaním k názoru, že se spíše bude snažit najít jinou cestu, jak půjčku belgické vládě splatit, či prodá celou banku přímému investorovi,“ uvádí analytik.

Podle něj by se hodnota ČSOB mohla pohybovat zhruba na stejné úrovni, jako je hodnota Komerční banky. Za čtyřicetiprocentní podíl by tak KBC mohla dostat okolo dvou miliard eur.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme