Kdo chce během topné sezony ušetřit, má nejvyšší čas začít přemýšlet o změnách

Začíná topná sezona a mnoho lidí hledá způsoby, jak ušetřit. První možností je zateplení domu a bytu. Na velké investice už před příchodem zimy asi není čas, ale pomůže i kontrola těsnění oken, kohoutků na radiátorech topení a podobně. Základem je snížit tepelné ztráty a plýtvání energií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamna

kamna | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„Lidé by se měli zamyslet nad tím, co mají doma za spotřebiče a jakým způsobem se s nimi dá nakládat,“ doporučuje konzultant poradenské firmy ENA Michal Eisner.

„Pokud nechtějí měnit dodavatele, měli by se podívat na své faktury, zvážit, jakou mají sazbu, a nejlépe se poradit s nějakým odborníkem,“ pokračuje.

Pokud u svého dodavatele nenajdete výhodnější tarif a lepší smlouvu, můžete třeba změnit dodavatele. Na to je teď správný čas, změna totiž trvá v průměru 3 měsíce. Podle otopové křivky se od ledna do dubna protopí přibližně polovina roční spotřeby například plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak ušetřit během topné sezony radila reportérka Jitka Hanžlová

Když se tedy někdo rozhodne pro výměnu dodavatele až na začátku zimy, už je pozdě. Protože stejně téměř celou topnou sezonu zůstane u stávajícího dodavatele a s původní vyšší cenou. Jenže zároveň je důležité dobře si vybrat.

„Dneska jsou trendem spíš e-aukce, což je de facto nová forma podomního prodeje. Vysoutěžená cena za komoditu je sice nižší, ale kdyby se zákazník rozhlédl po internetu po nějakých kalkulačkách nebo žebříčcích, byl by schopen dohledat tarif, který je cenově srovnatelný a nejsou tam sankce ve smluvních podmínkách,“ upozorňuje Eisner.

Pokud zákazník uzavře smlouvu s aukčním portálem, zaváže se k odběru komodity až na pět let. Často se stává, že dodavatelé cenu komodity fixují, což dnes není příliš výhodné.

Ceny elektřiny i plynu mají tendenci spíše klesat a je možné, že za rok budou levnější. Jenže chycený zákazník by musel při změně dodavatele například platit sankci.

„Vždycky je dobré si ověřit nejen cenu, ale hlavně všeobecné obchodní podmínky, protože tam se můžou skrývat různé paušální poplatky,“ dodává Eisner.

I když například ČEZ avizoval snížení ceny, stále vyjde levněji plyn a nejlevněji dřevo nebo pevná paliva. Záleží ale také na investici do kotle a těles topení i na velikosti bytu nebo domu. Kdo chce v topné sezoně ušetřit, musí důkladně počítat a rozvažovat.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme