Kdo pracovat nechce, dostane jen minimální dávky

Vláda chce radikálně změnit systém sociálních dávek. Chce tak přimět lidi, aby se víc snažili hledat si práci a dávali přednost méně placenému zaměstnání před státní podporou. Změnit by se mělo také životní minimum a rodiny s mnoha dětmi by přestaly být výrazně zvýhodňovány. Tento základní záměr, který pobouřil sociálně slabé občany, dnes představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta na Úřadu práce

fronta na Úřadu práce | Foto: Uherský Brod

Životní minimum by podle návrhu ministerstva práce v budoucnu nemělo zahrnovat náklady na bydlení, ale jen na osobní potřebu. Příspěvek na bydlení by sociálně potřebným vyplácel adresně stát. Neměly by už být zvýhodněny rodiny s velkým počtem dětí. Podle Jiřího Hofmana, náměstka ministra práce to má zajistit jiné rozlišení částek životního minima podle členů rodiny "První je hlava rodiny, ten má nejvyšší částku životního minima. Další jsou jednotliví členové rodiny. Od čtvrtého člena rodiny je tento příspěvek stejný."

Výhodu bude mít ten, kdo si bude aktivně hledat práci. Pokud přijme i práci méně placenou nebo na částečný úvazek, může dostat až 130 procent životního minima. Částku odpovídající životnímu minimu dostane ten, kdo si práci aktivně hledá a nenachází ji. Kdo k tomu nebude ochoten, dostane jen 70 procent základu. To se nebude týkat dětí a jejich matek.

Ostatní dávky by se měnit neměly. Návrh nových zákonů by vláda měla dostat do června.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme