Kdy poteče ruský zemní plyn přes Ukrajinu?

Pokud během víkendu nebude dohoda o obnovení dodávek ruského zemního plynu, Evropská unie přehodnotí všechny své vztahy s Ruskem a Ukrajinou. Tento víkend je tedy nejzazším termínem pro dohodu o obnovení dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centtrální evropská plynová stanice v Baumgartenu

Centtrální evropská plynová stanice v Baumgartenu | Zdroj: ČTK

V sobotu se proto mají v Moskvě setkat zástupci Ruska, Ukrajiny a Evropské unie. Brusel už podle Evropské komise nehodlá dál jen čekat. Naznačuje, že Rusko a Ukrajina mají úplně poslední šanci dostát svým závazkům. Pokud se k tomu během víkendu nezaváží, definitivně přestanou být důvěryhodnými partnery.

Unie by z toho poté podle mluvčího Evropské komise Johanese Laitenbergera vyvodila důsledky: "Pokud plyn ani tentokrát nepoteče, budeme muset naše vztahy s Ruskem a Ukrajinou přezkoumat bod po bodu. Budeme muset případ od případu posoudit, jestli s nimi za těchto okolností můžeme pokračovat v normálních vztazích."

Na schůzku do Moskvy má jet český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Svou účast ale podmiňují plnohodnotným zastoupením Ukrajiny. Její prezident Viktor Juščenko se dosud k jednáním v ruské metropoli stavěl skepticky.

Přečtěte si také:
Česko chce tvrdší postoj EU vůči Rusku a Ukrajině
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme