Kdy přijme EU další nové členy?

Absorpční hádanka - pod tímto titulkem se týdeník Economist kriticky rozepisuje o termínu, který se stal v poslední době bruselským hitem. Členské země Evropské unie na nedávném summitu daly Evropské komisi úkol, aby zhodnotila, jak je na tom "absorpční kapacita" pětadvacítky - tedy její schopnost přijímat nové členy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Podle Economistu jde o snahu některých členských zemí bránit dalšímu rozšíření: Vstřebala někdy Evropská unie Francii nebo Velkou Británii? Ptá se řečnicky autor komentáře. Celá debata o schopnosti Evropské unie přijímat nové členy vypovídá o neporozumění podstatě tohoto společenství - konstatuje Economist a argumentuje názory některých analytiků a akademiků.

Pětadvacítka totiž není klubem, kde členství přináší nějakou pevně stanovenou sumu výhod. Je to spíš síť členů - čím více jich je, tím více je výhod, které členství přináší. Diskuze o schopnosti Evropské unie přijímat nové členy podle Economistu v podstatě zastírá snahu některých zemí vytvořit si prostor pro zastavení dalšího rozšiřování.

V komentáři jsou v různých souvislostech výslovně zmíněny Francie, Německo a Rakousko. Hlavní nebezpečí takových tendencí je, že mohou zcela zablokovat rozšiřování, které bylo dosud největším úspěchem Unie - uzavírá Economist.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme