Kdysi jedna z nejžádanějších značek. Nyní stojí firma Olivetti před zánikem

Šéf firmy Apple Steve Jobs je dnes legendou. Odborníci mluví jako o jeho předchůdci, který dávno před Jobsem dobyl svět díky podobné schopnosti nabízet stále něco nového a unikátního, právě o Adrianu Olivettim, majiteli stejnojmenné italské firmy. Olivetti je ale dnes před zánikem a může tak být varováním i pro současné giganty jako Apple nebo třeba Google: ztráta nápadů a tvrdá konkurence může položit kohokoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olivetti vyrobila vůbec první osobní počítač na světě - Programma 101 z roku 1964

Olivetti vyrobila vůbec první osobní počítač na světě - Programma 101 z roku 1964 | Foto: Ondřej Houska

Massimo Benedetto stojí na chátrající tribuně pro několik desítek diváků.

Pod ní jsou tři tenisové kurty. Lépe řečeno, byly. Přes plevel a rozpadlé plůtky už vůbec nelze poznat, že se tu kdysi čile sportovalo. A nerozpadají se tu zdaleka jen tenisové kurty. Všude kolem jsou opuštěné a chátrající tovární haly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firma Olivetti stojí před svým zánikem. To může fungovat jako memento mori pro současné techlologické giganty jako Apple či Google

„Vypadá to tu jako po bombardování někdy na konci druhé světové války," vystihuje smutný obrázek Massimo.

Pak už se musí kvůli dojetí odmlčet. Ve firmě Olivetti strávil 39 let, skoro celý profesní život. Na konci roku odchází do důchodu a bude už jen sledovat, jak Olivetti míří k úplnému zániku. Její výrobky přitom kdysi kupoval celý svět.

Jak vypadaly zlaté časy Olivetti, je možné pochopit v jejím archivu v italské Ivree. K vidění tu jsou legendární psací stroje nebo vůbec první osobní počítač na světě, Program 101, který v roce 1964 vyrobila právě Olivetti.

„NASA použila tento počítač k propočtu dráhy pro přistání sondy Apollo na Měsíci,“ říká ředitel archivu Enrico Bandiera.

Massimo Benedetto v areálu Olivetti. Zarostlá plocha za ním kdysi bývala tenisovým kurtem | Foto: Ondřej Houska

Sláva Olivetti je minulostí, ale na jejích troskách vznikla řada jiných úspěšných podniků.

Stefano Sgrelli se prý u Olivetti naučil úplně všechno. Dnes vede firmu, která pomocí bezpilotních letounů fotografuje krajinu: pro filmaře nebo třeba reklamní účely.

Sgrelli nedávno dostal velkou zakázku hned od několika zemí Evropské unie. Je prostě úspěšný, ale jak říká, jeho podnikání brzdí státní absurdity. Třeba povinnost vyplňovat prohlášení, že nespolupracuje s mafií.

„Ten, kdo tohle vymyslel, snad musel kouřit trávu nebo brát LSD. K čemu to je dobré? I mafián přece může napsat, že s mafií nic nemá. Rozhodně si neřekne: Sakra, odhalili jste mě, opravdu pracuju pro mafii,“ pozastavuje se Stefano Sgrelli.

Itálie měla za posledních 20 let jeden z nejmenších ekonomických růstů na světě.

Ondřej Houska, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme