Když to zvládá Řecko, vy musíte taky, řekl Obama o financování obrany v zemích NATO

Končící americký prezident Barack Obama na své poslední zahraniční návštěvě v Aténách kritizoval stejně jako jeho nástupce Donald Trump země Severoatlantické aliance, které nedávají na svou obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu. Česká republika je v tomto ohledu sedmá nejhorší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Fotobanka Pixabay

Obama se domnívá, že když dokáže splňovat finanční kritérium Řecko, které je v ekonomické krizi, musí to zvládnout i ostatní členské státy.

USA už roky nese hlavní tíži financování výdajů NATO a stále silněji volá po vyšším podílu Evropy na její vlastní obraně. Takzvané černé pasažéry, kteří vydávají na obranu méně, než by měli, kritizoval ve své předvolební kampani právě Donald Trump.

Co znamená zvolení Trumpa pro Česko? Ekonomickou a bezpečnostní nejistotu

Číst článek

Přes dvě procenta HDP investují kromě USA (3,6 procenta) a Řecka (2,4) už jen Velká Británie (2,2) a Estonsko (2,16). Hranice dvou procent se letos snaží udržet Polsko, vyplývá to z údajů bruselské centrály NATO.

Česká republika je s více než jedním procentem na 22. místě z 28 zemí aliance. Je za Itálií, před Maďarskem.

Řecko po finanční krizi, která vypukla v roce 2008 a kvůli které nebylo s to splácet své horentní dluhy, zažilo nejhorší hospodářský propad od druhé světové války. Výměnou za tvrdá úsporná opatření od roku 2010 obdrželo od zahraničních partnerů tři záchranné programy.

Obama, který zahájil svou poslední zahraniční cestu ve funkci návštěvou Atén, v úterý zopakoval svůj názor, že ekonomická záchrana Řecka se neobejde bez umazání části jeho dluhů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme