Ke skloubení pracovního a rodinného života by prospěly flexibilní úvazky

Skloubit rodinný život s prací tak, aby jedno nebylo na úkor druhého, není jednoduchá věc. Do značné míry v tom hraje roli i možnost upravit si pracovní dobu, alespoň částečně ji přizpůsobit potřebám rodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina

Rodina | Foto: Comstock Images

Jaký prostor nabízejí zákony a zaměstnavatelé v Česku - a jak obecně se daří lidem sladit pracovní povinnosti s chodem domácnosti? Nový obrázek v tomto směru poskytují údaje, které dnes prezentoval Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demograf ČSÚ Ondřej Nývlt mluvil o výsledcích průzkumu v Ozvěnách dne

Na výzkumu se podílel i demograf této instituce Ondřej Nývlt, který v Ozvěnách dne připomněl, že v Česku nejsou rozšířené flexibilní pracovní úvazky.

„Existuje určitý unifikovaný systém, kdy matky do tří let věku nejmladšího dítěte zůstávají v drtivé většině v domácnosti a jsou ekonomicky neaktivní. A naopak od tří let věku dítěte se snaží umísťovat potomky do školky a pracovat na plný úvazek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeňka Kindlová z ČMKOS a předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner v odpoledních Ozvěnách dne.

Nývlt také upozornil na absenci na západě přitom obvyklých možností. Například chybí tzv. institut částečné rodičovské dovolené, kdy může být matka například 3 dny v týdnu s dítětem doma a 2 dny pracovat. Mladí lidé tak dál mohou participovat na trhu práce.

„V současné době mluvíme o posunování věku odchodu do důchodu, ale to souvisí s tím, že zde bude málo zaměstnaných osob. Zahrnutí více osob do pracovního procesu i formou flexibilních úvazků by částečně mohlo řešit i tento problém,“ poznamenal Ondřej Nývlt.

Problém vidí například zástupkyně vedoucího právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Zdeňka Kindlová v tom, že zaměstnavatelé nevytvářejí příležitosti pro kratší úvazky. „Hlavní důvod, proč je pak zaměstnanci nebo zaměstnankyně nevyužívají, je v jejich nízké mzdové úrovni,“ poznamenala Kindlová.

Že jsou krátkodobé pracovní úvazky výjimečné potvrdil i předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner. „Je to důsledek i krize. Poněvadž práce je málo, takže se především využívá pro normální pracovní úvazky. Ty zkrácené jsou třeba v obchodě, kde se dělá na směny nebo na půl-směny,“ řekl Wiesner.

Milan Kopp, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme