Ke Světovému dni chleba se připojili i čeští pekaři

Mezinárodní unie řemeslných pekáren vyhlásila 16. říjen Světovým dnem chleba. Čeští pekaři pojali tento svátek také jako možnost propagovat kvalitní český chléb vyrobený z tuzemských surovin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo

Pečivo | Foto: Tomáš Adamec

Podle Milana Malého, který se v pekárenské branži pohybuje přes třicet let, je toto pečivo prubířským kamenem každé pekárny. „Chleba je základ celé pekařiny, hodí se ke všemu. Zkuste si namazat rohlík sádlem,“ směje se Milan Malý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spotřeba chleba v Česku trvale klesá, může za to větší nabídka pečiva i hospodářská krize, zjistila redaktorka Eva Rajlichová

Češi přitom jedí chleba stále méně. Zatímco v roce 1947 představovala spotřeba chleba asi 80 kilogramů na osobu, nyní ho Češi ročně snědí jen 46 kilogramů.

Loni pekaři upekli asi o šest procent bochníků méně ve srovnání s rokem 2009. Důvodů poklesu zájmu o chleba je vyšší nabídka ostatního pečiva, změna stravovacích návyků, ale například i stále oblíbenější domácí pekárny.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala také část lidí začala upřednostňovat levnější pečivo. „Zejména v posledních třech letech, s nastartováním ekonomické krize, kdy obchodní řetězce soupeřily mezi sebou a rohlík stál korunu,“ popisuje těžké období pekařů Dřízhal.

V Česku je nyní osmdesát procent pekáren ve ztrátě. Potíže většiny z nich začaly s příchodem ekonomické krize, řada firem od té doby snížila provoz zhruba o 15 procent. Podle Jaromíra Dřízala jsou za ztrátou i zvyšující se náklady na energie a dopékané pečivo, které prodávají obchodní řetězce.

Eva Rajlichová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme