Ke vstupu do eurozóny není možné nikoho nutit, prohlásil šéf euroskupiny Dijsselbloem

Ke členství v eurozóně není podle předsedy euroskupiny Jeroena Dijsselbloema možné nikoho nutit. Stejně jako ostatní ministři financí zemí platících eurem ale souhlasí s jejím rozšířením, pokud země splní podmínky pro vstup. Představitelé eurozóny tak v pátek v Tallinnu reagovali na prohlášení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, aby do eurozóny vstoupily všechny státy Evropské unie, které se k tomu zavázaly. Mezi ně patří i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Tallinn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, euro (ilustrační foto)

Peníze, euro (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rozšiřování eurozóny bude podle předsedy euroskupiny Jeroena Dijsselbloema postupným procesem. Bude prý také záviset na vůli vlád a voličů v zemích, které eurem zatím neplatí.

Evropa nebude nikdy pevností. V unii nesmí být občané druhé kategorie, řekl Juncker

Číst článek

„Bude to přirozený proces, nemůžeme je seshora tlačit k vyšší rychlosti," řekl při příchodu na páteční neformální jednání ministrů financí eurozóny v estonské metropoli Tallinnu.

Dijsselbloem je však přesvědčen, že euro přijmou i další země bloku a takový vývoj pokládá za dobrý.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble zdůraznil, že pro vstup do eurozóny je nutné splnit všechna ekonomická kritéria. Jedině tak se podle něj bude i v budoucnu devatenáctičlenný blok rozrůstat.

Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (archivní foto) | Foto: Vláda Nizozemska/CC0 Creative Commons

Jeho francouzský kolega Bruno Le Maire považuje teď za důležitější prohloubit integraci eurozóny. To podle něj zajistí i její úspěšné rozšiřování.

Česká vláda zatím nestanovila datum přijetí eura. Rozhodnout by o tom měl až budoucí kabinet. Plánuje ale zažádat o status pozorovatele při jednáních ministrů financí eurozóny.

Prohlubování integrace eurozóny prosazuje především francouzský prezident Emmanuel Macron. V budoucnu by chtěl, aby měla vlastní rozpočet i parlament. Část jeho návrhů podporuje Německo i předseda Evropské komise. Rozpočet a zastupitelský sbor eurozóny ale předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odmítá.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme