Khanna: Evropskou unii čeká rychlejší a hlubší integrace

Evropská unie musí smazat propastné rozdíly mezi jednotlivými ekonomikami. Předákům Federace německých odborů to řekla tamní kancléřka Angela Merkelová. Podle ní bez společného a zodpovědného přístupu ke státnímu dluhu a k hospodaření státu se potíže, které má teď Řecko, mohou opakovat. Merkelová tak připojila k těm, kdo kvůli velkým státním dluhům členských zemí Unie volají po rychlejší a hlubší integraci společenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parag Khanna

Parag Khanna | Foto: Zhiping An

A k ní i přes nynější obavy z konce eura skutečně dojde. Tvrdí to alespoň Parag Khanna, jeden z nejuznávanějších expertů na mezinárodní vztahy na světě a poradce Baracka Obamy v době prezidentské kampaně.


„Podle mě se objeví tlak na hlubší integraci, který bude přicházet jaksi odspodu, tedy ne z Bruselu, ale od členských zemí. Německo a Francie se totiž napříště budou snažit kontrolovat rozpočet Řecka a některých dalších zemí. Navíc se zřejmě po zkušenostech s Řeckem zpřísní i podmínky pro vstup do eurozóny. Prostě proto, že ty byly v době rychlého hospodářského růstu a snadného přístupu k půjčkám, který jsme měli před krizí, poměrně laxní. Což znamená změnu pravidel hry. Zodpovědní členové eurozóny si vynutí, aby Řecko a další dodržovali napříště jistá pravidla. A ta se následně stanou novým standardem pro všechny členy eurozóny. Což znamená, že ve skutečnosti bude probíhat politická unifikace,“ řekl Khanna Rádiu Česko.

Khanna míní, že krize přinese rozšíření pravomocí Evropské centrální banky:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Paragem Khannou, jedním z nejuznávanějších expertů na mezinárodní vztahy na světě, poradcem Baracka Obamy v době prezidentské kampaně, natočil rozhovor redaktor Roman Chlupatý.

„Ta by měla mít napříště možnost vydávat celoevropské dluhopisy, což přispěje k větší stabilitě eurozóny a také k lepšímu fungování evropských trhů. Jinými slovy, podle mě dojde na větší konsolidaci v oblasti fiskální i monetární politiky, a to bude bezesporu dobrá věc. Stejně tak si myslím, že se v důsledku krize některé menší země z periferie jako Island nebo některé země východní Evropy budou snažit co možná nejrychleji se stát členy eurozóny.“

Marián Vojtek, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme