Kiwi raketově roste. Vyhledávač letenek vyhrál prestižní anketu Fast 50

Český vyhledávač a prodejce letenek Kiwi.com vyhrál v soutěži o nejrychleji rostoucí technologickou firmu střední Evropy. Za poslední čtyři roky zvýšil své tržby dvaasedmdesátkrát. V anketě Deloitte Technology Fast 50 se dařilo se i dalším českým firmám.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel portálu Kiwi.com Oliver Dlouhý

Zakladatel portálu Kiwi.com Oliver Dlouhý | Foto: Kiwi.com

„Začínali jsme ve třech lidech asi s dvaceti tisíci eury, které nám dal Jirka Hlavenka, vlastně náš angel investor, a dnes už je firma zisková. Má čtrnáct set zaměstnanců, letošní obrat bude asi 15 miliard korun,“ vypráví Oliver Dlouhý, ředitel vyhledávače a prodejce letenek Kiwi.com , který se stal absolutním vítězem soutěže Deloitte Fast 50. 

„Pro mě a pro celý tým je to určitý zadostiučiněním, ale ještě důležitější jsou pro nás ta čísla,“ dodává. 

Nebyla to ale jediná česká firma, která se umístila na špici. Výrobce 3D tiskáren Prusa Research obsadil třetí příčku. Online prodejce módy ZOOT vyhrál kategorii Velká pětka, kam spadají společnosti, které s ohledem na svou velikost nemůžou soutěžit s firmami v hlavním žebříčku, ale přesto významně rostou. 

Proč se Čechům tak daří? To vysvětlil ředitel soutěže Jiří Sauer. „Obstát v tak velké konkurenci opravdu vyžaduje mít nápad respektive řešení, které nikdo jiný nemá a dokázat skloubit celosvětovou poptávku s těmi nižšími náklady,“ říká.  

Deloitte Fast 50

Soutěž Technology Fast 50 Central Europe každoročně mapuje nejrychleji rostoucí technologické firmy v České republice, Slovensku, Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku, Albánii, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Černé Hoře, Kosovu, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Do všech žebříčků se mohou přihlásit firmy z těchto oborů: Hardware, software, media, komunikace, farmaceutický průmysl, high-tech, nanotechnologie, lékařské technologie.

Soutěž se letos konala poosmnácté, zapojilo se do ní 11 zemí včetně České republiky.

Kristýna Křupková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme