KKCG podala nabídku na odkup všech aktiv innogy v Česku, cena může být až 100 miliard

Investiční skupina KKCG nabídla odkup všech aktiv české části energetické společnosti innogy, která v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Informaci ve čtvrtek oznámila mluvčí KKCG Dana Dvořáková. Cena aktiv může podle dřívějších odhadů analytiků činit kolem 100 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

KKCG (ilustrační foto)

Investiční skupina KKCG nabídla odkup aktiv innogy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme přesvědčeni, že naše nabídka je atraktivní, nabízíme zajímavou prémii nad aktuální tržní cenu,“ uvedla bez bližších podrobností Dvořáková. Podle dubnových informací médií má o českou část innogy zájem také australská investiční skupina Macquarie. Ta už vlastní téměř 50 procent firmy innogy Grid Holding, která se zabývá distribucí plynu v České republice.

Macquarie má v Česku kromě tohoto podílu další aktivity. Loni jeden z jejích fondů získal 31 procent ve společnosti EP Infrastructure (EPIF), klíčové dceřiné firmě Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Domácnosti s elektřinou od ČEZ si připlatí. Cena se zvedne o čtyři procenta

Číst článek

Zájemci o česká aktiva innogy se začali objevovat v posledních týdnech na základě březnové dohody na evropské úrovni o rozdělení innogy, kterou uzavřela mateřská firma RWE s konkurentem E.ON.

Energie pro 1,7 milionu zákazníků

Skupina innogy zajišťuje v ČR dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků.

Firma provozuje 65 000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Skupina v Česku zaměstnává přes 4000 lidí. Podíl innogy, která se do předloňského října jmenovala RWE, na distribuci plynu v ČR činí 86 procent.

Investiční skupina KKCG má majetek v odhadované výši 4,8 miliardy eur (122 miliard korun). V loterijním byznysu stojí za českou Sazkou, rakouskými Casinos Austria nebo řeckým OPAP. Významná je také těžba ropy a prodej plynu ve firmě MND nebo vlastnictví cestovní kanceláře Fischer. Komárek je podle časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme